Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.cz

/ #298 "Gdaňsk hlásí konec povinného čipování! PL"

2013-06-02 13:50

Krátce z obsahu článku: "Web Necipujtenas.cz zveřejnil již několik článků o velkých úspěších občanů Polské republiky, kteří dosáhli díky zásahu zdejší justice zrušení nebo změny řady městských obecně závazných vyhlášek o povinném čipování psů. Minulý rok k tomu také došlo ve slavném městě Gdaňsk (cca 460 tisíc obyvatel) rozsudkem Nejvyššího správního soudu („Naczelny Sąd Administracyjny“ - NSA) se sídlem ve Varšavě.

Pro české občany jsou teze rozsudku NSA č. „II OSK 2599/11 - Wyrok NSA z 2012-03-01“ obzvláště inspirující, když si uvědomíme, že polský Nejvyšší správní soud rozhoduje mj. o souladu místních zákonů/obecně závazných vyhlášek s evropskou legislativou.

Dále se může Vážený čtenář seznámit s komentovanými tezemi výše citovaného verdiktu:

Nejvyšší správní soud upozornil na problém, kdy obecně závazné vyhlášky požadují po občanech povinné sdělení osobních dat včetně provedení jiných úkonů jdoucích nad rámec kompetencí města/obce, když přitom faktickou správu a kontrolu nad údaji občanů mnohdy vykonávají soukromé firmy (různé registry, databáze atd.). Taková situace rozhodně není v pořádku, pokud je občan k něčemu takovému nucen, nikoliv když s tím dobrovolně souhlasí. Břemeno čipovací a registrační povinnosti naložené na bedra obyvatel města ke všemu nenaplňuje podmínku dostatečné jednoznačnosti z vyhlášky vyplývajících předpokládaných úkonů. Města/obce se nemohou na jedné straně dovolávat obecně platných zákonů a přitom hned také na straně druhé samy zákonů nedbat a trestat své občany za jejich nedodržování (obecně závazná vyhláška platí pouze na území obce/města, má omezenou platnost a nižší postavení než zákony daného státu). Něco takového má v kompetenci pouze nezávislý soud. 

NSA důrazně připomněl, že vyhlášky o povinném čipování zvířat musí respektovat legislativní předpisy Evropské unie, obzvláště: SMĚRNICI EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY č. 95/46/ES ze dne 24. října 1995 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a ÚMLUVU O OCHRANĚ LIDSKÝCH PRÁV A ZÁKLADNÍCH SVOBOD, jelikož DOSAVADNÍ PLATNOU OCHRANU LIDSKÝCH PRÁV A ZÁKLADNÍCH SVOBOD NELZE ZMENŠOVAT, NÝBRŽ POKUD JE TO MOŽNÉ, TAK NAOPAK ROZŠIŘOVAT.

Obce/města mají někdy tendence zapomínat, že „Demokratický právní stát je takovým společenským zřízením, které stanovuje své standardy, mezi něž patří ochrana práv jedince včetně ochrany soukromí“ a není tedy přípustné, aby byla tato práva omezována povinnostmi nevyplývajícími přesně z dikce platného zákona. "

CELÝ ČLÁNEK ZDE: http://www.necipujtenas.cz/fakta/legislativa/gdansk-hlasi-konec-povinneho-cipovani-pl.aspx