Praha 1 trpí - petice proti uzavírání Smetanova nábřeží


Nepřihlášený uživatel

/ #183

2013-10-16 15:23

Moje rodina žije v Platnéřské ulici, pár kroků od inkriminovaného místa. Měl bych mít radost, auta tu o víkendu nejezdí, tramvaje ovšem ano. Tyto uzavírky ale nejsou novinkou, vždycky, když se konal Den bez aut, tak se to zavřelo - už od Palachova náměstí - a hrála tu hudba a pořádaly se různé taškařice. Před okny jsme měli podium a tam od 10 do 20 nějakej DJ Trotloid pouštěl techno. Od té doby mám pocit, že je lepší slyšet cinkání tramvají a občas řvoucí motorku, než mít vyduněno v palici.

Jen mne napadlo, pro koho je vlastně ta uzavírka zajímavá. Pro těch pár lidí (skutečných obyvatel), kteří tam ještě zbyli? Pro turisty? Pro Pražany z Prahy 3, 2, 7, 8 a tak? A myslíte si, že lze oživit nějakým normálním způsobem místo, kterým projíždějí každou chvíli tramvaje a kde je park, kam se nesmí na trávník? Věřím tomu, že když zmizí poslední tramvaj a indiáni vytrhají koleje, pak by mohlo být nábřeží obyvatelné. Chodníky a silnice splyne v jedno, osadí se další stromy, objeví se instalace moderního umění, trávník, hřiště na pétanque, nějaká kavárna... Abych věděl, že jsem v Praze, mohly by tam být třeba i prodejny se suvenýry, ryze českými bábuškami, tričky s nápisem KGB, jantarovými šperky, gumovými maskami světových politiků, kebabem, falafelem a dalšími chodskými, valašskými a podkrkonošskými specialitami.

Nejsem proti uzavření, jsem jen proti tomu, aby se naprosto neorganicky a polovičatě uzavřela část Prahy bez ohledu na to zda to vůbec k něčemu je. Historicky se podařilo vytlačit dopravu z Karlova mostu, Staroměstského náměstí, Malého rynku, ulice Na Florenci, od Masarykova nádraží (myslím tramvaje v Hybernské) a pod. Někde to lze přivítat. Ale když se podívám na Malý rynek (Staromák na tom není o moc lépe), což je dnes jedna velká hospoda, tak mám pocit, že to bylo lepší, když tam parkovala auta. Alespoň byla vidět ta kašna. Pokus se podle mne nezdařil, ale neznamená, že by to za zcela jiných podmínek nemohlo vyjít. Takže bude pro, až se ty podmínky změní.

IK, milovník Prahy a její obyvatel