Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.cz
Nepřihlášený uživatel

/ #5 "Město Prudník: Stop čipování a dani ze psů! PL"

2013-11-14 21:08

Krátce z obsahu článku: "Společenství webu Necipujtenas.cz již informovalo o řadě důležitých vítězství polských občanů nad zájmy „čipovací lobby”. Takové úspěchy jsou v Polské republice možné mj. díky sdělovacím prostředkům a justici, když tyto důležité pilíře společnosti naštěstí stále dokáží účinně hájit ústavní svobody, přirozené právo a odbřemeňují tak chovatele zvířat od nehumánní/čipovací/poplatkové povinnosti. Zrušené vyhlášky měst a obcí vyžadujících pod hrozbou tvrdých sankcí povinnou implantaci cizích elektronických těles do živých těl zvířat hovoří za vše.

Polští starostové, primátoři, zastupitelé si také měli možnost po dobu několika minulých let v praxi vyzkoušet, že vynucování čipování a dokonce i plateb za registraci psů nikomu neprospívá - už vůbec ne městskému rozpočtu. Rzeczpospolita si to dobře uvědomila: proto zrušila plošnou daň ze psů novelou zákona z roku 2007, nicméně umožnila jednotlivým městským/obecním úřadům zavést tzv. „psí poplatek” (podobně jako v České republice), ovšem tentokráte na základě dobrovolné volby zastupitelů a legislativního zastropování max. možné výše platby za psího domácího mazlíčka. Mnoho radnic však svým občanům nechce přidělávat další problémy a tak již tento typ poplatků raději znovu vůbec nezavádí.

Na konci října 2013 došli ke stejnému závěru - po pečlivé finanční rozvaze - také zastupitelé polského Prudníku (cca 15 kilometrů severovýchodně od českých Zlatých Hor) a odmítli schválit povinné poplatky za psy chované na území města. Zamítli současně i záměr na vynucování čipování vyhláškou - formou legislativního násilí. Uvědomili si: Prosazování těchto návrhů proti vůli lidu přináší pouze zbytečné problémy, nevyplácí se to a ubývají jim voliči."

Celý článek k dispozici zde: http://www.necipujtenas.cz/fakta/legislativa/mesto-prudnik-stop-cipovani-a-dani-ze-psu-pl.aspx

http://www.necipujtenas.cz/Files/necipujtenas/prudnik-poland-end-of-mandatory-mi...