Petice proti trvalému označování - čipování psů - zatím ne občanů

Necipujtenas.CZ

/ #5 Novinky z ANTI-čipovací globální fronty!

2014-09-23 18:23

 

 

http://www.necipujtenas.cz

 

  • Web tzv. prvního slováckého týdeníku „DOBRÝ DEN S KURÝREM“ informoval 22. září 2014 o respektu zastupitelů z Uherského Hradiště (cca 25.000 obyvatel) k přání svých občanů zastavit plán směřující k vynucení povinného čipování pejsků na území města. Zdejší pan starosta Květoslav Tichavský (zvolen roku 2010 v komunálních volbách za ODS a opět nominován na kandidátce stejné strany jako číslo 2) k tomu novinářům sdělil, že se radní nejprve zeptali lidí na jejich názory. Jakmile zjistili převažující odpor vůči implantacím RFID transpondérů, tak od jakýchkoliv čipovacích akcí ustoupili. – Jde o příkladný postup v řízení samosprávy, který respektuje přání občanů v oblasti veřejného prostoru. – Pro srovnání: Například zastupitelé centrální ostravské radnice se rozhodli vynutit čipování všech psů (tedy i těch držených v soukromém vlastnictví) na území města roku 2012 skrze legislativní násilí – svou obecně závaznou vyhláškou č.9. 

 

  • Články zpravodajského webu Stuff.co.nz (cca 5 milionů unikátních přístupů jen za duben 2012; internetové stránky poskytují prostor pro texty druhého a třetího nejčtenějšího novozélandského deníku) informovaly v září 2014 o tragickém případu z města Porirua (předměstí Mana), kde pokousal roku 2013 neopatrnou ženu bulteriér. Milá dáma totiž chtěla prohodit pár slov s chovatelkou dvou psů, které spatřila na pravidelné procházce. Po diskusi toužící žena začala posléze jedno z úplně cizích zvířat oběma rukama hladit a dokonce mu prý usilovala uštědřit polibek. Bulteriér však byl takovým chováním natolik vyveden z míry, že jí vykousl část spodního rtu a pak z místa činu utekl. Dokázal se nicméně vrátit domů. Jeho majitelka – dcera známého novozélandského právníka a někdejšího sociálnědemokratického (Novozélandská strana práce; „New Zealand Labour Party“) poslance Elwina "Russella" Fairbrothera – jej skryla před policií na neznámém místě. Ve snaze zabránit identifikaci svého čtyřnohého domácího mazlíčka mu také nechala vyříznout RFID mikročip z těla. – Nutno poznamenat, že výše uvedenému napadení z loňského února přitom nedokázalo čipování vůbec zabránit. Pokud by se následně k činu svého psa chovatelka v rámci vzniklých okolností nedoznala: byla by identifikace čipem zcela zbytečná. Zvířecího pachatele totiž pomohl dopadnout až jeden aktivní občan po osmnácti měsících od tragické události a to jen díky náhodě, když spatřil psa odpovídajícího policejnímu popisu v jednom zaparkovaném autě. – Ostatně: V září 2014 ještě stále probíhal v celé kauze pro všechny strany velmi nepříjemný soudní proces. 

 

  • Web britského listu „St Helens Star” distribuovaného do zhruba sedmdesáti devíti tisíc domácností v prostoru stotisícového města „St Helens” opět připomněl kauzu pejska Harveyho (viz článek Necipujtenas.CZ), která prokázala vážné selhání čipovacího systému identifikace nalezených domácích čtyřnohých mazlíčků a vyvolala petiční protest desítek tisíc občanů.