MANIFESTAČNÍ PETICE ZA ODSTOUPENÍ PREZIDENTA MILOŠE ZEMANA

Quoted post

Ferdinand Peroutka o Hitlerovi 26. 4. 1939

#57154 Re: Re:

2015-09-11 13:12

#57134: - Re:  

 ...Závratný vzestup Hitlerův k moci je vysvětlitelný právě jen tím, že jest nejskutečnějším representantem svého národa, že jeho reakce se pohybují po starobylých stopách neměcké vůle k moci. ...Jelikož spojuje Čechy a Němce v jednom státě, ne však v jednom náradě, jak ani jinak nšní možno, poněvadž nelze směšovat dvě přirozenosti, zůstane jedněm vůdcem národním i státním a druhým toliko státním.

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#57157 Re: Re: Re:

2015-09-11 13:18:18

#57154: Ferdinand Peroutka o Hitlerovi 26. 4. 1939 - Re: Re:  

 Vytrhl jste čtyři řádky z dvoustránkového textu, jeho celkový smysl je naprosto jasný a je dokonce naprosto jasným odsouzením nejen tehdejší německé rozpínavosti, ale také dokonce návodem, jak se zachovat, aby národ v takové situaci přežil. 

Jste skutečně idiotem, pokud z těchto čtyřech řádků usuzujete, že pan Peroutka byl fascinován nacismem. Jste dokonce stejným idiotem, jako komunistikcá pakáž, která mu tytéž řádky předhazovala jako jeho selhání a za stejný text jej do koncentráku zavřeli nacisté, kteří narozdíl od vás velmi dobře věděli o čem text pojednává. 


Nepřihlášený uživatel

#57161 Re: Re: Re:

2015-09-11 13:26:34

#57154: Ferdinand Peroutka o Hitlerovi 26. 4. 1939 - Re: Re:  

 Každý si může článek najít a přečíst. Formálně to je téměř óda na Hitlera, obsahově si to drží určitou rezervu a vyzývá to k ostrému odlišování Německého a Českého národa. Vůbec nevim co si o tom mám myslet, je to taková vata a zase vata, přičemž se víc dopouští zjevných sugestivních formulací typu "Mein Kampf je pro Německý národ bible" a dalších sugestivních adorací velkého Vůdce a jeho zásluh o rozkvět Německa atp. Prostě je to celé schizofrenní, nedá se z toho kloudně rekonstruovat co vlastně autor zamýšlel sdělit. Určitě se to dobře četlo, asi jako se dobře baští cukrová vata. Každý si v tom našel svoje, když se trochu snažil. Němci se museli při některých formulacích doslova rozplývat a vzápětí zas ujišťuje Čechy o své loayalitě statěmi o nespojitelnosti České a Německé národní mentality, apod. ... V dnešní době by to byl prakticky nepublikovatelný blábol, tenkrát to asi lidi baštili.