Petice za referendum o vystoupení z Evropské unie

Quoted post

Odpovědi


Nepřihlášený uživatel

#9264 Re: islamizace

2016-05-10 08:24:18

#9263: je to možné ? - islamizace 

 

STALO SE

MIGRACE V ČÍSLECH

  • V dubnu 2016 dorazilo do EU po moři 12 578 běženců. Oproti březnu 2016 je to třikrát méně.
  • Za první čtyři měsíce 2016 dorazilo do EU po moři celkem 185 000 běženců, 155 000 do Řecka a 30 000 do Itálie.
  • Dle zprávy Eurostatu v roce 2015 podalo žádost o azyl 88 300 nezletilých bez doprovodu, z toho 91 % byli chlapci. Polovina dětí byla z Afghánistánu. Švédsko evidovalo 35 250 žádostí o azyl, druhé Německo 14 440 žádostí. Nezletilí bez doprovodu se mohou stát terčem gangů či rekrutace radikály.
  • Dle dohody EU-Turecko bylo z řeckých ostrovů do Turecka navráceno 386 běženců.
  • V rámci mechanismu „jeden za jednoho“ bylo z Turecka do EU přesídleno 135 syrských uprchlíků.
  • Pouze 1 441 žadatelů o azyl bylo k 3. květnu relokováno z Řecka a Itálie

EVROPSKÁ UNIE

KOMISE PŘEDSTAVILA REFORMU DUBLINSKÉHO SYSTÉMU

Komise představila 6. dubna 2016 rámec možných reforem Společného azylového systému. Klíčové byly zejména návrhy na přerozdělování žadatelů o azyl, Komise nakonec zvolila „nejmírnější“ variantu a 4. května předložila návrh na doplnění stávajícího dublinského systému o relokační mechanismus pro krizové situace. Dle tohoto návrhu by mělo docházet k distribuci žadatelů o azyl v případě přetížení některého z členských států nad 150 % jeho kapacit (odvislých od počtu obyvatel a HDP daného státu). Distribuce by měla fungovat, dokud vytíženost daného postiženého členského státu neklesne pod 150 %. Za každého nepřijatého žadatele o azyl v rámci těchto distribucí by odmítající členský stát zaplatil 250 000 EUR tomu členskému státu, jenž by za tohoto odmítnutého žadatele o azyl převzal odpovědnost. Návrh nařízení Komise by měla v řádné legislativní proceduře přijímat Rada EU a Evropský parlament. V4 návrh Komise odmítá, dle prvního náměstka ministra vnitra Jiřího Nováčka jsou zatím státy s ryze odmítavým postojem k relokačním mechanismům v menšině. Rada EU bude tento legislativní návrh přijímat kvalifikovanou většinou. Evropský parlament přijal na dubnovém plenárním zasedání rezoluci podporující záměry Komise reformovat dublinský systém. Evropský parlament (zejména frakce EPP a S&D) také podpořil princip takového sdílení břemene i u dočasných relokačních mechanismů coby konzultant. Proto lze očekávat celkové schválení tohoto návrhu na reformu dublinského systému.

NÁŠ KOMENTÁŘ: Všichni se shodneme na tom, že současný azylový a imigrační systém EU nefunguje a potřebuje reformu. Ovšem Komise dělá chybu, že základem reformy dělá relokační systém pro žadatele o azyl, kteří již přišli do Evropy, místo toho, aby jádro změn spočívalo v opatřeních, díky kterým se sníží počet migrantů, kteří do EU přicházejí. Jakýkoliv relokační mechanismus včetně prvku finančních kompenzací bude pro řadu států a zejména pro země Visegrádu nepřijatelný, dokud nebude existovat kredibilní nástroj na regulaci počtu příchozích. A toho lze dosáhnout jedině vybudováním azylových kapacit mimo území EU. Na to by se reforma měla soustředit. Pokud se některé státy EU rozhodnou, že chtějí ročně přijímat desetitisíce a statisíce běženců, pro které EU není první bezpečnou zemí, není možné takové politické rozhodnutí vnucovat prostřednictvím distribučních mechanismů s tátům, které něco takového nechtějí.