radioaktivní smeťák v Litoměřicích nechceme


Nepřihlášený uživatel

#1 Dobré ráno

2015-02-15 21:46

Ukládání odpadu probíhá od r. 1964, kdo chce, najde všechny informace na internetu, ale pochopitelně většina obyvatel i návštěvníků Litoměřic to neřeší (proč taky) a teď se najednou někdo probudil a dělá z toho kauzu ...

Martin Zahálka, Ostrava

#2

2015-02-15 22:14

Tak každý odpad musí někde být. Produkovat odpady, to by vám šlo, ale ukládání: kamkoliv, jen ne k nám. Snad to nechcete odvézt z té vaší vesnice, kde to ohrožuje pár lidí a odvézt to do nějakého města?!?! Kašpaři...

Obyvatel Litoměřic

#3 Re:

2015-02-16 14:05

#2: Martin Zahálka, Ostrava -  

 Děkujeme za váš příspěvek.

V první řadě bych chtěl podotknout, že Litoměřice mají přibližne 25 000 obyvatel.

2. Uskladněný radioaktivní odpad je do Litoměřic dovážen. Samozřejmě, že město samotné také produkuje radioaktivní odpad, ale je to nic oproti odpadu, který se sem dováží.

3. Právě takovýto odpad by se ve městě ani vesnici neměl vůbec nacházet. Uložiště Richard je pouhých 700m od domovů obyvatel Litoměřic. Podotýkám, že uložiště není u města nebo v jeho okolí, ale je přímo ve městě a nákladní vozy, které radioaktivní odpad převážejí, projíždí přímo mezi domovy obyvatel. Nemusím dodávat, že u obyvatel Litoměřic je větší výskyt rakoviny než v ostatních městech.

Každý má svůj názor a to respektujeme, ale není zapotřebí nadávat když nám chcete svůj názor sdělit.

Přeji vám hezký den.

Obyvatel Litoměřic

#4 Re: Dobré ráno

2015-02-16 14:25

#1: - Dobré ráno 

 Děkujeme vám za příspěvek.

Máte pravdu, že to nikdo neřeší, protože o tom většina obyvatel ani neví. A také máte pravdu, že vše najdete na internetu, ale většina článků jsou nepravdivá a již několikrát přepsána. Již několikrát se stalo, že naleznuté stránky nebo články, které jsme si zapsali, již později byly změněny nebo dokonce odstraněny. Lidé na vysokých místech, co o tom něco vědí a mají s tím něco společného, tak zapírají, protože mají z toho peníze. Myslím, že by obyvatelé měli řešit to, co se děje v místě kde žijí a starat se také trochu o zdraví města. ALe to je zase můj názor.

Přeji vám hezký den a děkujeme za váš názor.


Nepřihlášený uživatel

#5 Re: Re: Dobré ráno

2015-02-17 22:38

#4: Obyvatel Litoměřic - Re: Dobré ráno 

Myslel jsem výroční zprávy SÚRAO a podobné zdroje - na nich se nic nemějí ani nemizí.

Můj názor zase je, že nemá smysl psát "smeťák" a "jak moc budeme si doma u topení zářit" a podobné bláboly. Také nemá Richard nic společného s plánovaným hlubinným úložištěm - mimochodem Lubenec je od Litoměřic minimálně 100 km (o dost dál než Praha a skutečné problémy pro životní postřetí S. Čech, jako jsou uhelné elektrárny)


Nepřihlášený uživatel

#6 Re: Re:

2015-02-17 22:40

#3: Obyvatel Litoměřic - Re:  

Nemusím dodávat, že u obyvatel Litoměřic je větší výskyt rakoviny než v ostatních městech.

 No to byste měla dodat - a nejlépe včetně důkazu pro takové tvrzení.


Nepřihlášený uživatel

#7 Re: Dobré ráno

2015-02-23 09:38

#1: - Radioaktivní smeťák nechceme

 

Vážený pane, každý by se mněl jednou probudit - to je podstata pokroku, demokracie a poznání, jinak bychom ještě bydleli v jeskyních.

 

Ráda bych Vás informovala, že naše zkušenost probudila k odporu všechny občany lokalit budoucích úložišť. Pochopili, že státní úředníci a politici si rozdělují vybrané finanční prostředky  a na lidech, jejich zdraví a životním prostředí jim vůbec nezáleží! A pokud se lidé nebudou shromažďovat k odporu, tak je nic nezastaví.

 

S úctou k Vašemu žádnému názoru - vyjádřil jste jen svůj konzumní životní postoj - "nic kolem nás neřeším a nic mne nezajímá"!

 


Nepřihlášený uživatel

#8 Re: Re: Re: Dobré ráno55

2015-02-23 10:10

#5: - Radioaktiní směťák nechceme

 

Vážený pane, jsem překvapena, že zůstáváte jen na povrchu věcí a rozčiluje Vás jen forma sdělení.

 

To však byl záměr! Probudit i slušné občany k přečtení všech veřejných informací o RAO úložišti Richard, které bez řádných stavebních povolení  a povolení CHKO České středohoří, bez schválení a zanesení do územního plánu  a se souhlasem občanů i odpovědných orgánů, po desítky let likvidují registrovanou nemovitou památku č. 22329/5-1915 "rudný důl Richard-areál" se 114 pozemky a dokonce dnes ji zalévají betonem s nejnebezpečnějšími odpady současného světa v  nitru země, kdy nevíme co se bude dále dít. Proč to nenecháme aspoň dostupné k dalšímu odvozu či recyklaci?

 

Vážený pane, těch, co se probudili je již dost a doufám, že k nim další přibudou - říká se tomu pokrok a starost o  životní prostředí této jediné planety, kterou dosud máme.

Nechci žít v radioaktiním spadu

#9 Důkazy proti RAO úložiště Richard

2015-02-23 11:15

PhDr., Ing.Růžičková

abcdef abcdef

Reakce k důkazům - Výroční zprávy o činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) uvádějí, že až na 500 sudů je ročně přiváženo do Litoměřic a "plus" další mimořádné 3x-? dodávky čehosi, co se ani ve "Zprávě" nepopíše.

Další důkazy:

-Dále se podívejme na vlastníky  pozemku v lovosickém  areálu továren  a objevíte pozemek ve vlastnictví SÚRAO s plechovou "větší garáží", kam se dočasně  a zajisté bezpečně ukládají radioaktivní odpady do doby, než těch sudů přivezou ještě více - aspoň na náklaďák !

-Dalším důkazem je územní plán města Litoměřic, kde o úložišti není ani zmínka. To však není vůbec technicky možné, každá skládková činnost musí být do Územního plánu schválena a zanesena.

-Totéž platí o stavebním řízení, resp. povolení k provozování této činnosti  a dále povolením -Totéž platí o CHKO České středohoří, 

-Totéž platí o Povodím Labe, s.p.,

-Totéž platí o přísl. Hasičským záchr. sborem, památkáři Litoměřic, atd., 

-Totéž platí o souhlasu vlastníků 114 sousedních pozemků s pozemky jen kolem vrat RAO úložiště Richard na vlastním listu vlastnictví č. 63, katastrální území Litoměřice.

-Totéž platí o "černých stavbách na pozemku LV č.63 - velkokapacitní garáž přímo na úpatí chráněného vrchu, betonové parkoviště, další odvětrávací stavby na cizích pozemcích, atd.,

- Totéž platí o pravidelných podnikatelských činnostech - cyklický převoz betonu i  nebezpečného odpadu středem města.

- dalším důkazem o zvýšeném výskytu rakoviny a nedostatečném personálu v nemocnici je "Zpráva o stavu zdravotnictví v Litoměřicích" obsažená v poslední Zprávě z hodnocení "Zdravého města", která byla přednesena na veřejné schůzi  a měla by  být veřejně dostupná na MěÚ Litoměřice.

- Totéž platí o rozptylu radioaktiního spadu - trvá dva dny, než se zředí - tak od úterý do čtvrtka a os čtvrtka do soboty - bezpečně ven lze chodit jen zcela zdravý a v dobré náladě v neděli  a v podnělí. Ostatní dny jsou pro běžně unavené lidi rizikové.

Nepostavíte si vedle, v zahrádkářské kolonii ani zděnou chatu bez povolení a tady hned několik  staveb bez povolení ?

Nikde nejsou veřejně tato povolení vyvěšena, proto neexistují ani v Územním plánu!

 

Předsedkyně spolku PhDr.,Ing.Ružičková

#10 Důkazy proti RAO úložiště Richard

2015-02-23 12:43

 Nechci žít v radioaktiním spadu - Důkazy proti RAO úložiště Richard 

Důkazem je reakce odpovědných orgánů i osob, že postupně,  nejprve byli reakce výhružné a zastrašující a jak jsme nastudovávali danou problematiku, kterou jsem okamžitě chtěli s nimi konzultovat, byla reakce slabší až zcela ustala.

Důkazem jsou dále i chlácholivé a lživé odpovědi orgánů a organizací , které jsou za povolení a provoz úložiště odpovědní a i Těch, kteří jsou pověřeni  zpětnou kontrolou povolení a provozu. 

 

Karel

#11 Re: Důkazy proti RAO úložiště Richard

2015-02-26 13:50

#9: Nechci žít v radioaktiním spadu - Důkazy proti RAO úložiště Richard 

- dalším důkazem o zvýšeném výskytu rakoviny a nedostatečném personálu v nemocnici je "Zpráva o stavu zdravotnictví v Litoměřicích" obsažená v poslední Zprávě z hodnocení "Zdravého města", která byla přednesena na veřejné schůzi  a měla by  být veřejně dostupná na MěÚ Litoměřice.

- Totéž platí o rozptylu radioaktiního spadu - trvá dva dny, než se zředí - tak od úterý do čtvrtka a os čtvrtka do soboty - bezpečně ven lze chodit jen zcela zdravý a v dobré náladě v neděli  a v podnělí. Ostatní dny jsou pro běžně unavené lidi rizikové.

-Totéž platí o "černých stavbách na pozemku LV č.63 - velkokapacitní garáž přímo na úpatí chráněného vrchu, betonové parkoviště, další odvětrávací stavby na cizích pozemcích, atd.,

Zpráva o stavu zdravotnictví není žádným důkazem, výskyt rakociny nevyčuje z průměru v Ústeckém kraji.

Věta o rozptylu radioaktivního spadu je úplná kravina.

Žádný LV 63 v k.ú. Litomeřice neexistuje, tudíč nemohou existovat ani černé stavby na něm.

 

Nějaké SKUTEČNÉ důkazy něčeho nelegálního nemáte?

Předsedkyně spolku Za zrušení Richardu

#12 Důkazy proti RAO úložiště Richard - Zpráva o stavu zdravotnictví ve Zdravém městě Litoměice

2015-03-04 16:56

 

 Vážený pane , k Vaší připomínce, že zpochybňujete Zprávu o stavu města, která se předkládala veřejně celým Představenstvem  zástupcům schval. výboru z řad MV ČR, Vlády ČR atd.,  se raději nebudu vyjadřovat a nejen náš spolek ji přijímáme  jako faktum.

 

Předsedkyně spolku Za zrušení Richardu

#13 : Důkazy proti RAO úložiště Richard

2015-03-04 19:20

Důkazy proti RAO úložiště Richard 

 Vážený pane Karle,

na vaše námitky (1 a 3.) jsem odpověděla hned v úvodu petice, prosím, nahlédněte.  Učinila jsem tak proto, že zde na odpovědi není dostatek místa.Ke  druhé Vaší  námitce nemám co říci, protože nevím co jste chtěl Vy říci.

Pokud myslíte, že se od uzavřeného radioaktivního zářiče  nešíří radioaktivita, tak se mýlíte. Důkazem je, že SÚRAO až po 50-tiletém provozu všech úložišť nově nakvap zřizovalo pracovní pozici s názvem  „o převozech",  a protože to bylo příliš okaté, tak  dnes se do konce února 2015 nabízená pozice nazývá „o bezpečnosti ukládání odpadu“.

V r.  2005  Počet 200litrových sudů     321 , celková hmotnost   121,9t,   celkový objem odpadů   70,2 m3  ,  Celková aktivita 731,2 GBq, Aktivita alfa zářičů   je 1,76 GBq

V r. 2006  - Do úložiště Richard bylo v roce 2006 uloženo 222 standardních obalových jednotek
(tj. 44,4 m3) radioaktivních odpadů o celkové hmotnosti 73,35 t a celkové aktivitě
345,5 GBq (z toho 0,55 GBq α zářičů). Dále bylo do procesu ukládání přijato 21 jednotek
radioaktivních odpadů o celkové hmotnosti 5,177 t a celkové aktivitě 1,858 TBq
(z toho 696 GBq α zářičů).

Současně platným právem je požadováno, "...aby při skladování příkon dávkového ekvivalentu na povrchu krytu, kontejneru, stíněných skladovacích prostor, trezorů a stíněných  boxů nepřekročil hodnotu 100  mikroSv/h   a ve vzdálenosti 1 m od povrchu nepřekročil hodnotu 10 mikroSv/h a při přenášení zářičů na pracovišti příkon dávkového ekvivalentu ve vzdálenosti 1 m od povrchu přepravního krytu nepřekročil hodnotu 100 mikroSv/h....".

 

 

Karel

#14 Re: : Důkazy proti RAO úložiště Richard

2015-03-06 10:26

#13: Předsedkyně spolku Za zrušení Richardu - : Důkazy proti RAO úložiště Richard 

Paní předsedkyně, to mě mrzí, že k údajnému rozptylu radioaktivního spadu nemáte co říct. Tím víc mě překvapuje, že tyto poplašné zprávy šíříte. Že jsou v Richardu skladovány radioaktivní odpady je všeobecně známo, to tu nemusíte kopírovat. Stejně tak mi není jasné, proč tu citujete vyhlášku o radiační ochraně - máte snad informace, že je porušována? Pobíháte po Litoměřicích a naměřila jste někdy něčím takovýmto ( Měřič ) víc než je přirozené radiační pozadí se 15-20 mikrosievertů?

Karel

#15 Re: Důkazy proti RAO úložiště Richard - Zpráva o stavu zdravotnictví ve Zdravém městě Litoměice

2015-03-06 10:28


Nepřihlášený uživatel

#16 Re: RICHARD

2015-03-15 14:27

#2: Martin Zahálka, Ostrava -  

 Je zajímavé do čeho bůch dává duši.

svist

#17 Re: Re: RICHARD

2015-03-15 14:36

#16: - Re: RICHARD 

 Madam KUCHTOVÁ z Českých Budějovic založila hnutí JIHOČESKÉ MATKY.Zapoměla však říci kdo ji dával dividendy za její "umělěcké" předněsy o škodlivosti TEMELÍNU.Tzv.aktivisti se tam různě přivazovali za 500Kč měsíčně.No a kdo je financoval,to by ve své upřímnosti měli říci všichni odporníci  v ekologii.I paní PhDr.


Nepřihlášený uživatel

#18 Odpověď panu/paní svist

2015-03-17 11:13

#17: svist - Re: Re: RICHARD 

abcdef abcdef

Vážený, vážená svist - Když budeme hovořit o ekonomických dopadech existence radioaktivního smeťáku přímo v CHKO České středohoří a na území okresního města, tak na znehodnocené ceny našich domů, bytů, podniků, atd. a chat s výhledem na vysoceradioaktivní vchod do smeťáku nad nádherným městem s kouzelným okolím kopečků Českého středohoří - by Vámi zmiňované pětistovky nestačily.

Zde se hovoří o milionech, které nám obyvatelům RAO úložiště Richard a Správa úložišť radioaktivního odpadu dluží!

Růžičková, autorka petice "Za_zruseni_richardu_celorepublikove_radioaktivni_smetiste"

vedoucí spolku za Zrušení Richardu - Růžičková

#19 Re: Re: : Důkazy proti RAO úložiště Richard

2015-03-17 12:03

#14: Karel - Re: : Důkazy proti RAO úložiště Richard 

 Vážený pane Karle, podívejte se na pořad České televize ze včerejška 16.3.2015 "Reportéři ČT", kde se tak jasné věci vysvětlují lapidárněji ( i pro starší občany v monérkách).

Vysvětlují tam, že Správě úložišť radioaktivních odpadů jde jen o vybírání peněz 1,5 miliardy ročně od původců vysoceradioaktivních odpadů a všem obyvatelům ČR klidně lžou, aby nemuseli nikomu kompenzovat znehodnocování kultury jejich bydlení a celkové hodnoty jejich majetků a žití.

V první řadě jde jen o peníze a Vy, promiňte, vážený pane, svou naivností jste jen jejich nástrojem.

Nabízí se další otázka, Vy jste také placen pětistovkou?

vedoucí spolku za Zrušení Richardu - Růžičková

#20 Re: Re: Důkazy proti RAO úložiště Richard - Zpráva o stavu zdravotnictví ve Zdravém městě Litoměice

2015-03-17 12:19

#15: Karel - Re: Důkazy proti RAO úložiště Richard - Zpráva o stavu zdravotnictví ve Zdravém městě Litoměice 

 Vážený pane Karle, 

vzhledem k tomu, že hovoříme o petici : Za zrušení vysoce radioaktivního smeťáku na území CHKO , v národní nemovité památkce  č. 22329/5-1915 ze dne 3.5.1958 a na území historického města, tak Vaše připomínky  a obhajoba neobhajitelného postrádají racionální základ.

Existence a provozování RAO úložiště Richard za výše uvedených podmínek je protiprávní = v rozporu s řadou zákonů této republiky.

Předseda Spolku za zrušení Richardu

#21 Vážení spoluob - založili jsme spolek Za zrušení Richardu- nechceme radioaktivní skládku v Litoměřic

2015-11-09 10:57

Tak jak se Vám líbí umístění  mnoha větracích šachet a radioaktivní skládky - opravdu je to bezpečné a patřičné přímo ve městě ?  To si nikde na světě ještě nedovolili, co naši radní!

A dovolí si to, co jim slušná mlčící většina dovolí ! Mlčení je přeci souhlas,  no né!

Ještě, že máme nemovité kulturní památky, kam to můžeme uložit, abychom ukázali, jak si jich vážíme a jakou pietní úctu máme k těm tisícům vězňů, co v Litoměřickém koncentračním táboru "SS kommando B5" umřelo hlady a otrockou prací, abychom z podzemní technické památky udělali smrt šířící "smeťák".

 


Nepřihlášený uživatel

#22 Re: Re: Důkazy proti RAO úložiště Richard - Zpráva o stavu zdravotnictví ve Zdravém městě Litoměice

2015-12-14 10:40

#15: Karel - Re: Důkazy proti RAO úložiště Richard - Zpráva o stavu zdravotnictví ve Zdravém městě Litoměice 

 Vážený pane Karle, jsem opravdu ráda, že jste věnoval zprávě Krajského hygienika z konce r. 2014 o velice špatném zdravotním stavu obyvatel města Litoměřice, kterou vypracovali ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR. Odborníci na slovo vzatí stanovili důsledky něčeho, co pan Havel hned po revoluci vyhlásil prvním videorozhovorem do celého světa, a to :"...celý Severočeský kraj a jeho životní prostředí je zničené,  že lidem  teče něco  z očí !...."

Jsem opravdu za Vás ráda, že jste tak spokojený sám se sebou a víte, že odvětrávání a přivážení tisíce tun radioaktivního odpadu do města,  nevytváří radioaktivní spad na toto město a není spolupříčinou důsledků, jejichž příčiny výše uvedení odborníci chtějí teprve hledat.

Děkuji za tuto polemiku, dáváme oba možnost více o věci přemýšlet i ostatním čtenářům.

Předsedkyně spolku Za zušení Richardu - nechceme celorepublikové radioaktivní skládku v Litoměřicích ani v Ústeckém kraji. Růžičková

 

 


Nepřihlášený uživatel

#23

2015-12-15 16:56


Nepřihlášený uživatel

#24 Re: Re: RICHARD

2015-12-15 17:02

#16: - Re: RICHARD 

 Víte, bůch dobře víc, co dělá a dobře ví, komu má smysl duši dát.

Růžičková


Nepřihlášený uživatel

#25 Zdravím a děkujeme za názory

2016-04-08 15:27

#zdrvavím a děkujeme za názory

 Zaobítám se problematikou ÚRAO Richard v Litoměřicích již řadu let. A chci se podělit o svou vlastní zkušenost - právě SÚRAO manipuluje se svými zprávami a informačními videi. Dokonce v posledních měsících šikulové v SÚRAO vytvořili podvrh dokumentu, který prý má od r. 1974 povolit provoz skládky toho nejnebezpečnějšího odpadu přímo v okresním královském městě v podzemním areálu nemovité kulturní památky vyhlášené r. 1958.

Že by falzifikáty z dob dávno minulých ovládaly naše dnešní životní prostředí a hodnotu našich bytů, domů, chat a okoních vyhlášených vinohradů? Věra z Litoměřice