AURORA 2011 - boj proti korupci

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno AURORA 2011 - boj proti korupci

Pavel Česal
Nepřihlášený uživatel

#26 "legální" korupce

2011-07-25 21:01

Petici jsem podepsal (doufaje v brzkou nápravu pravopisných chyb).

Podle mého mínění, nejvíce veřejných peněz uniká zatím nepostihnutelnou cestou. Často jí říkáme klientelismus. Ovlivnit VŘ tak, aby zakázku získala předem určená firma je velmi, velmi jednoduché. A zákonem nepostižitelné. Pak se peníze přelijí zpět k odpovědnému úředníkovi, starostovi apod. zcela legální cestou tak, že jinou zakázku dostane firma starosty, ženy či bratra úředníka nebo lépe jen jakási zcela "nezávislá" jiná firma, kterou již nikdo nesleduje… Vše legálně daněno, takže proč nepřiznat do majetkových přiznání, že?!

Jako naprosto jednoduchou cestu vidím povinné (zákonem ustanovené) zveřejňování všech veřejných zakázek v celostátní databázi. Kromě potlačení korupce tím bude uspořeno odhadem až 30% veřejných rozpočtů. Ano, trochu se zvýší administrativa při vyhodnocování nabídek, ale pro majoritní počet zakázek platí, že pokud se municipality atd. naučí správně vyhlašovat zakázky, posouzení bude zpravidla pouze seřazení sloupečku nabídkových cen v excelu...

Jiří

#27

2011-07-25 23:34

Klub VV Padochov podporuje tuto iniciativu.
Jiří Kuželka, předseda klubu VV Padochov
Pedro PeTr

#28

2011-07-25 23:40

Pozdě ale přece.

Nepřihlášený uživatel

#29

2011-07-26 11:51

Petici jsem podepsal přesto že v tomto nevidím cestu změn.Změny mohou nastat s novou politikou změn pravidel hry.Pokouším se o založení nové strany vyloučením od závislosti na státu,což vidím jako základní podmínku změn.jestli se to povede,nevím,lidé už nevěří ničemu.
http://obcanskastranaspravedlnosti.webnode.cz/
ELI

#30 A co zákon o úřednicích?

2011-07-26 12:18

Sice jsem to podepsal, ale dle mého je zapotřebí definovat a zákonem stanovit zodpovědnost úředníků za svá rozhodnutí a za svou špatnou práci. Pak tam budou jen lidi, kterým půjde o blaho věci!!!! a ne o blaho vlastní kapsy. A taky by mě zajímalo, co bude dál, až tato petice skončí. VV jsou rok ve vládě, čekal jsem, že budou podávány trestní oznámení za korupci jak na běžícím páse a zatím se nic neděje. Ono se asi rozkrádá v mezích zákona, takže vlastně díky alespoň za tyto nové zákony.
ELI

#31 Re:

2011-07-26 12:27

#29: -

No nazdar, každý dobrodruh založí stranu a bude si myslet, že zrovna ta jeho je ta pravá. To je dle mého cesta do pekel. Radší se angažujte v nějaké již založené straně, přečtěte si jejich programy a pokud je Vám nějaká názorově blízká, tak do ní vstupte.

Jinak řečeno, dnes necelé procento české populace se angažuje v polických stranách a tedy pokud jsou u moci, tak rozhodují o životech zbytku populace a pak tu jsou jedinci, kteří si myslí, že založí svou stranu a všichni si kleknou na kolena, že toto je zrovna to, co náš stát potřebuje.

Jinak hodně štestí, pane.

Ota
Nepřihlášený uživatel

#32 Re: jedna petice pro čtyři problematiky?

2011-07-26 12:38

#6: Jitka - jedna petice pro čtyři problematiky?

Vážená Jitko,

kdo má čisté svědomí, nemusí se bát přiznat majetek i pod hranicí 10 mil. Kč. V podstatě pokud pravdivě vyplnil sčítací listy, tak již tak téměř učinil. Moc možností, jak legálně přijít k majetku není - výdělek a podnikání, investice, dědictví, dar, výhra, půjčka. A to vše je kontrolovatelné, v opačném případě by Finanční úřad nemusel existovat.

Dračka

#33 Zákony

2011-07-26 12:49

Zákon aby byl zákonem, by měl splňovat základní kriteria. Být jasný bez možnosti různých výkladů. Neměl by obsahovat "může", protože také nemusí... Měl by obsahovat slova "musí" a "nesmí". Neměl by obsahovat různé "přílepky" k jiným zákonům. Každá novelizace by měla být formou kompletního znění a s dnem vzniku její účinnosti souběžné zrušení předcházejícího zákona.

To je cesta k zprůhlednění legislativy a snížení počtu zákonů. To je cesta k omezení zneužívání legislativy.


Nepřihlášený uživatel

#34

2011-07-26 13:57

Uvítám informace o dalším osudu této petice.
L.Vrá.

Nepřihlášený uživatel

#35

2011-07-26 14:01

Já osobně bych to srazil tak na 5 milionů.

Nepřihlášený uživatel

#36

2011-07-26 14:08

Rozhodně by se mělo proti korupci přitvrdit. Navrhuji za úplatek nad milion 50 let vězení.

Nepřihlášený uživatel

#37

2011-07-26 14:39

My píšeme petice a jim se se z toho trhají bránice.
Michal Nav

#38 Re: jedna petice pro čtyři problematiky?

2011-07-26 15:24

#6: Jitka - jedna petice pro čtyři problematiky?

A proč lidé s majetkem nad 10 mil. Kč by neměli dokozovat, jak k němu přišli? Pokud ho získali legální cestou, tak se není čeho bát. A pokud tam byl malý podvůdek třeba 1 mil. Kč, tak to je taky podvod, i když ve srovnání s desítkami mld. Kč ze státního je to nic, ale také je to PODVOD!!!!!! 10 mil. se dá sehnat hned ve vlastnictví dvou činžovních domů, ale pokud jsem je zdědil nebo nebo jinak nabyl poctivě, nemám se za co stydět a prokážu, že to bylo poctivé. Pokud ne, tak se s tím rozloučím. Tak to má být!!!!!!

Vojta

#39 K zamyšlení !

2011-07-26 17:25

Jsem naprosto přesvědčený, že hranice 10 milionů by byla nastavena neúměrně vysoko. Když započítáme převody příjmů/zisků jen na manželky a jenom dva další členy rodiny je to už 40 mililonů. K tomu si zkusme započítat lidí, kterých by se to týkalo ....... a jsme na desítkách miliard Kč ročně. Odkud a kam tyto peníze putují???? Vím, že je to složité, ale zkusme už být důslední a nehloupí. Zdravím všechny a přeji hodně sil, odvahy a pevné nervy. A také trochu štěstí a radosti ze života.

Nepřihlášený uživatel

#40

2011-07-26 19:06

Už aby to bylo !!!

Nepřihlášený uživatel

#41

2011-07-26 23:17

Podporuji tuto petici, protože je čas v naší zemi konečně udělat pořádek !!! Apeluji na všechny, kdo mohou, aby pomohli !!!


Nepřihlášený uživatel

#42

2011-07-26 23:30

O.K.-bez připomínek.

Nepřihlášený uživatel

#43 Re: jedna petice pro čtyři problematiky?

2011-07-27 10:17

#6: Jitka - jedna petice pro čtyři problematiky? 

 Vážená Jitko, převážně s Vámi souhlasím ve většině, pojďme ale podporovat smysluplné věci a přestaňme rozumovat o sice podstatných detailech, ale v petici předčasných. V okamžiku kdy nás p. Jarolím žádá jen o podporu. Víme snad jak je ošetřeno zjišťování výše majetku v návrhu zákona od p. Jarolíma, aby úřady neotravovaly občany s chatou, rodinným domkem a restitucí po rodičích např, viz limit 10mil. atd..  Musíme jen doufat, že  vytvoří dokonalý zákon a bude mít jako oponenty opravdové odborníky. Jo a jestli se bojíte, že by nás zbytečně otravovali úřady s majetkovým přiznáním, tak v systému schvalování zákona, je ještě pojistka v ostatních čistých a blaho pro republiku si přejících stranách, které určitě zájmy občanů "pohlídají". Viz činy z let minulých.  F.Kahoun    VV Dobříš

P.S. zatěžovat smysluplně státní správu není tak špatné, data o svém majetku klidně sdělím, čarodějnice se už dávno honí


Nepřihlášený uživatel

#44 Slabý odvar

2011-07-28 15:18

Všechny 4 body jsou v těchto podáních paskvil, které jenom budou zakrývat podstatu věci a do každého zákona se vsune právní klička. Navrhněte prosazení zákona o trestně právní odpovědnosti politiků a poslanců, soudců a státních zástupců. Pak budete mít strach si vzít domů i ten toaletní papír, jak se dozvídáme z diskuzi poslanců.Mě by spíše zajímalo proč jste tak lacino opustili vnitro ? Proč jste omezili véčkaře a kdo to navrhl? Proč nenavrhnete odvolatelnost poslanců ? Co ta Kočí a spol tam budou dělat další 3 roky ? Proč razantně nebojujete proti Kalouskově důchodové reformě ? Na internetu běží petice, proti ní a je stejně ne-li důležitější než Vaše 4 body. Podívejte se na Vašem webu na diskuze pod jednotlivými články. Katastrofa. Jeden nebo žádný diskutující. Jsem taky véčkař, ale tímto způsobem si přízeň nezískáte. I když se Vám podařilo udělat některé dobré věci položte si otázku - Co děláme špatně, že nás ta veřejnost nechce. Možná to víte, možná ne, protože by Vás potom semlela koalice. Už vůbec není pěkné prohlašovat, že jste taková pojistka v koalici. Vždy a všude platí NĚCO za NĚCO !!! O tom asi víte víc než my, Vaši voliči .Zatím platí občané této republiky svými penězi a Vy svou popularitou. Pokus se mýlím je tu diskuze, zatím.

Nepřihlášený uživatel

#45

2011-07-29 07:50

Už dávno jsem ztratila víru a naději, že se u nás něco změní. Jakýkoliv pokus o změnu je vždy zpacifikován, vládní bossové změnu nepřipustí, jde jim jen o jejich peníze. Co si o tom všem myslí volič, to je pro ně pouhé "plácání do vody". K volbám už nepůjdu, stydím se a musela bych si sama sebe přestat vážit. Trestně odpovědní jsme jen my občané, ONI jsou naprosto nepostižitelní. mohou beztrestně zpronevěřit jakýkoliv balík peněz a dál zůstávají v politice. I když tuto petici podepíšou tisíce lidí, vláda nad tím jen mávne rukou. Chováme se jako ovce a proto je situace taková, jaká je. Když se nám ovcím pak snaží někdo pomoci, čeká ho jen výsměch a samolibé úsměvy politiků. A tak to dopadne i s touto peticí, byť jsem ji podepsala.


Nepřihlášený uživatel

#46

2011-07-29 08:15

jinak to už nejde a kdyby to šlo tak použít ještě tvrdší metody

Nepřihlášený uživatel

#47

2011-07-29 12:10

obludné rozměry korupce, která se léta neřeší, tuto zemi a hlavně její obyvatele nízko příjmové ničí a vede k razantnímu snižování životní úrovně.

Nepřihlášený uživatel

#48

2011-07-29 16:24

Tak tohle snad komentář vůbec nepotřebuje.

Nepřihlášený uživatel

#49 Re:

2011-07-29 21:43

#1: - Děkuji a nazdar

 

Nome

#50

2011-07-31 20:22

Dobrý den, poměrně hodně nerozumím tomu, proč místopředseda vládní strany iniciuje protikorupční petici. Mám za to, že petice je nástrojem spíše občanských iniciativ, popř. nevládních organizací. VV jako politická strana která má místopředsedkyní vlády pro boj s korupcí má k dispozici mnohem účinnější nástroje než s hrubkami sepsaný a nedomyšlený pamflet. Z tohoto důvodu ani snad nelze považovat tuto iniciativu za seriózní pokus něco vyřešit, ale spíše jako PR blábol.