Petice proti zavezení Propadliny na Žebračce

Daniel Ščerba

#76

2011-08-25 16:16

Mnoho lidí ani netuší, jaký unikát je Příčná hora včetně jejího podzemí. Jde vidět, kam nás ministři, úředníci a dobře postavení lidé vedou. Místo toho, aby investovali 1/10 ze 100mil.kč na zkulturnění a vybudování jedinečného hornického skanzenu, který nemá v širokém okolí obdoby a který by přinesl mnoho pracovních míst a jistý zisk i přínos do státní kasy, raději zainvestují 100mil.kč a z toho si 9/10 v tichosti „rozkradou“, to je nedůstojné! Jak již zde bylo zmíněno, lidstvo, které si neváží vlastní historie, nemá budoucnost! Zavezení téhle památky je nejen ničení historie, zničení zimoviště netopýrů, dobrým výdělkem patřičných lidí, kteří tuhle zakázku získají, ale především jasným signálem naší společnosti, že historie, rozvoj a životní prostředí je vlastně nedůležitým detailem, pokud jde o dobrý výdělek!
A co se týče vstupů do podzemí, tak je rozdělen na dvě společenstva. A to na lidi, kteří podzemí obdivují a bojují pro jeho zachování a obnovu a na ty, kteří se do podzemí jezdí bavit tím, že ho ničí a zvedají si ego nebezpečnými výpravami, které publikují na mediálních a sociálních sítích atd. (např. http://www.extreme-team.info/).
Se zasypáním zásadně nesouhlasím a už vůbec ne za takhle vysokou sumu, kterou máme dát doslova z vlastních kapes... Existuje mnoho jiných variant, jak prostor zabezpečit a přitom zachovat a to za zlomek peněz!

Vše, co jsem výše napsal, je pouze mým osobním názorem. D.Š.

Nepřihlášený uživatel

#77 Monty

2011-08-25 16:51

Problém je s jakoukoliv prezentací na netu. Pokud se někdo do podzemí vypraví a nafotí si ho, je to čistě jeho věc a rizik s tím spojených. Ale když umístí na netu fotogalerii s přiloženou GPS souřadnicí, popřípadě popíše jaké skvělé dobrodružství tam prožil, je jisté, že se tam vypraví další spousta zvědavců a lokalita je do budoucna odepsána. Obstojně si s tím poradil Surikata, který sice presentuje, ale jak podle popisu, tak i podle článku nikdo nic nenajde. Jde-li někomu o fotografování, mapování SDD či jiné dokumentační a průzkumné činnosti, neškodí nikomu snad jen, že by přidělal práci záchranářům v případě nehody. Ale tupci, kteří brakujou zbytky zařízení, kradou vše co najdou, či si tam vodí kamarády, aby zažili ten správný adrenalin a pak se tím ještě chlubína netu, ti nemají s bádáním nic společného, nehledě k tomu, že jejich znalosti o pohybu v podzemí bývají velice chabé a riziko neštěstí se podstatně zvětšuje.
Zpátky k tématu - Ať to s Žebračkou dopadne jakkoliv, v nejbližší době bude stejně uzavřena a to takovým způsobem, že se tam nikdo nepodívá. Tahle kauza ji patřičně spopularizovala.
Surikata CM

#78 Popularizace

2011-08-25 17:24

byla asi nechtěná - ze strany lobbistů, kteří jsou v tom zainteresováni i ze strany OBU, který, kdyby mu patřila elektrická rozvodná síť, asi by ty stožáry VN nechal zasypat do země, protože cedule Vstup zakázán nestačí k tomu, aby každoročně několik odvážných jedinců nahoru nevylezlo a neusmažilo se. I když, kdo ví, tihle jedinci jsou proti peticím a názoru okolí dostatečně imunní.

Nepřihlášený uživatel

#79 Popularizace

2011-08-25 17:53

... problém je v tom, že strategie "utajování" resp. "nepopularizace" funguje pouze do určitého stupně profláklosti lokality.

Nepřihlášený uživatel

#80 Popularizace

2011-08-25 18:25

To je jasné, ale pořád je to lepší, než v dole potkat dvě-tři další výpravy, kteří šli "najisto". Amerika je taky profláklá, přesto je to stále v normě. No i když, čert ví, zda se už nechystá projekt za 200 000 000 Kč totální betonáž Mořiny, protože Hagen neúnosně ohrožuje dobrodruhy na životě..

Nepřihlášený uživatel

#81

2011-08-25 19:01

Hovada!!!!
Apač
Nepřihlášený uživatel

#82

2011-08-25 19:07

Člověk přehlíží ledasco, ale tohle NE!!

Martin Kotas
Autor této petice

#83

2011-08-25 22:48

Jsem rád, že se zde najdou lidi, kteří tuto petici podepíší. Najdou se zde ale i tací, kteří si své osobní problémy vůči mé osobě vylévají v této petici, která k tomuto není určena. Pokud má někdo vůči mě problém, nechť mi to řekne do očí a netahá to sem! Pak je tu skupina osob která naše sdružení přirovnává k polským skupinám Extreme team, EZNP, BTE. Všechny tyto polské skupiny jsou velikým nebezpečím pro všechny hornické lokality. Velice rády se chlubí na internetu svými rádoby průzkumnými aktivitami v podzemí. V reálu to vypadá asi tak, že profláknou co se dá a jejich stránky sleduje polovina republiky. Na speleoforu jsem se dozvěděl, že Zlaté Hory nejsou jediným místem, kde jsou problémy s těmito rádoby speleology. Další skupina lidí si o nás myslí že krademe kabely a podobně. Ten kdo byl někdy ve zlatohorském podzemí ví, že krást už není co! Chlubení není naše krédo. Do podzemí lezeme zásadně s dokumentujícími umysli. Na našich stránkách www.zlatohorskaspeleologicka.najdestady.cz jsou sice fotky z podzemí. Tyto fotky byly ale pořízeny při fotodokumentaci k publikaci Zlatohorské podzemí na které spolupracujeme už 3 roky. Sečteno podtrženo než nás někdo začne obviňovat, měl by mít pádné důvody !!! A ti, kteří neustále dementují tuto petici ať se zamyslí nad sebou co udělali pro to, aby Žebračka nebyla zasypána? Zatím jsem o ničem neslyšel. Tak dle mého názoru blbými kecy nikomu nepomůžete.

Nepřihlášený uživatel

#84

2011-08-25 22:57

zavézt se to může vždycky, proč nevyužívat tuto vzácnou památku pro poučení a zkoumání/turistiku

Nepřihlášený uživatel

#85 Re:

2011-08-26 11:43

#83: Martin Kotas -  

 

To bude kniha o roztomilých blonďatých hošochlapcích? Protože ty fotky z podzemí jsou hodně špatné, to ti nikdo neotiskne. Zkuste nafotit Kláru a Jitku, to jsou alespoň blondýny. Není důležité vyhrát, ale být v televizi.

Nepřihlášený uživatel

#86

2011-08-26 21:17

Nesmyslně vyhozené peníze. Jenom část z nich by stačila, aby se Žebračka upravila a stala se z ní zajímavá podívaná pro turisty. Tato propadlina je jediná v republice. Jak ji může chtít někdo zasypat?

Nepřihlášený uživatel

#87

2011-08-26 21:42

Nemohu přece být pro zasypání Žebračky, když jsem se podílel na jejím vytvoření.

Nepřihlášený uživatel

#88

2011-08-26 23:09

Zasypáním žebračky vznikne nejen nevratná historická škoda, ale i nebezpečí toho, že tam budou sypat nebezpečné odpady a je tedy riziko toho, že to skončí jako zasypáním bývalého uhelného dolu v Žacléři.

Tašek

Nepřihlášený uživatel

#89

2011-08-27 11:56

Bude to tady nakonec jako v Rusku? Stát si bude dělat co chce bez ohledu na zákony a na lidi a my budeme muset jezdit po blokádách a nechat se mlátit od zásahových jednotek?

Nepřihlášený uživatel

#90

2011-08-27 13:30

Kdybi blbost nadnašela někteří litají jak balony

Nepřihlášený uživatel

#91

2011-08-27 21:37

absolutne nesouhlasim se zasypanim tohoto mista ......

Nepřihlášený uživatel

#92

2011-08-29 17:44

at uz me ta zkurvena vlada prestane srat

Nepřihlášený uživatel

#93

2011-08-29 20:38

Myslím, že dolů máme v naší zemi požehnaně, kdybychom měli zasypat všechny, nedoplatíme se. Sice už neslouží svému účelu, ale jelikož jsou tato místa označena a zabezpečena, měli bychom raději "zasypávat" tunely, kterých je taky dost a jsou rozhodně nebezpečnější...

Anita Buchtová


Nepřihlášený uživatel

#94

2011-08-29 22:00

Pokud by se měla zavézt Žebračka kde se nikdy nikdo nezabil, může se rovnou zasypat lom Amerika kde se ročně zabije alespoň 1 člověk. To by byla zakázka.

Nepřihlášený uživatel

#95 Re: Re: Re:

2011-08-29 22:56

#17: - Re: Re:

pane" nepřihlášený uživateli" opravdu hrdinský projev:-(((

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2011-08-29 23:35


*IWO*

#97 Popílkocementová směs?

2011-08-30 12:38

Já osobně bych si spíš tipnul, že je to nádherná díra, kam se dá legálně navézt tisíce kubíků sajrajtu, který by se musel jinak deponovat. Toxická odpadní voda, používaná jako záměsová, elektrárenský popílek a šup tam s tím. Ještě se to dá draze prodat jako kvalitní materiál na tu plombu... to je dobrej kšeft, ne?

Nepřihlášený uživatel

#98 Re: Re: Re:

2011-08-30 15:57

#22: - Re: Re:

Mno, posledních dest let opravdu moc nechrlíme. Podzemí je pěkný místo a veřejně ho dokumentovat nebo o něm psát nějaký blbosti je problematický, může to způsobit spoustu spoustu štěrku a betonu na tom krásným místě. Kdo chce, tak si ale stejně zjistí, takže je skoro jedno co se napíše.


Nepřihlášený uživatel

#99 Zabezpečit zasypáním?

2011-08-30 22:28

Ten štěrk, co by do té díry měl přijít se někde musí vytěžit a vznikne tak další díra, kterou časem asi taky bude třeba zasypat, nebo snad rozeberete nějakou starou haldu?! To také není ideální řešení. Každá změna znamená pro každé prostředí určitou časovou nestabilitu, která se pomalu blíží k rovnováze, abychom ji dalším zásahem porušili? Lidé co navštěvují podzemí s určitým rizikem počítají a konají tak na vlastní nebezpečí. Neznám mnoho a z osobní zkušenosti žádný případ úrazu způsobený pobytem ve starých důlních dílech. To více riskují řidiči na silnicích, než geolog, speleolog... , který navštěvuje podzemí pro jeho krásy a klid, který je na povrchu vzácný. Nevidím v tom žádný smysl utápět veřejné peníze na nesmyslné projekty bez řádných podkladů. Chci jen, aby se netvořily projekty jen aby byly (a někdo se mohl předvést, případně vydělat), ale měly nezbytný účel. Když spořit, tak hlavně s rozumem (a hlavně vláda).

Nepřihlášený uživatel

#100 Monty

2011-08-31 09:25

Kšeft spočívá v tom, že někde dělají výkop větších rozměrů (hypermarket, lom atd.) a potřebují firmu na odvoz skrývky, v tu ránu je tady šance na druhý kšeft potřeba tohoto materiálu na likvidaci SDD (Žebračky)... někdo si pořádně namastí kapsu, zpalaceno dostane dvakrát. Princip polozlodějských kšeftů a tunelů je všeobecně známý.
O riziku pobytu v podzemí, tam se není o čem bavit. Úrazy a smrťáky nulové za poslední léta. A i kdyby byly , řešit se to dá jinak, než tunelem na státní peníze!