Týdny občanského neklidu

Quoted post


Nepřihlášený uživatel

#1564 Re: Re:

2016-11-01 08:25

#1551: Michal - Re: 

 Historie německého živlu v našich zemích vůbec je dosti složitá, a tak jako všechno, rozhodně není černobílá. Situace těchto lidí v nově vzniklé republice po roce 1918 také nebyla zrovna záviděníhodná. Příklon k nacionálnímu socialismu v sudetech samozřejmě existoval, ale i tento nastala mimo jiné jako důsledek složitých předválečných vztahů a také dosti pozdě - ze začátku to takto většinově nebylo. Ale i potom, příklon k německé politice se všemi neblahými důsledky byl z pochopitelných důvodů většinový, ale také ne 100%. Nechci to omlouvat, ale jako člen této menšiny-komuity, bylo jistě dost životu nebezpečné, ba hrdinské, postavit se na odpor. Zkuste si jen představit sebe v této situaci: nenaletěl byste s proudem oné ideologii? Pokud nenaletěl, měl byste dost odvahy se postavit proti? A představte si, že byste ji měl, vytrpěl byste si od svých dosti a pak, když skončí války, tak pokud vás nepověsili někde na lampě, tak vám skonfiskují majetek a s ranečkem vyženou pryč. Je to spravedlivé? Má člověk právo zacházet s kýmkoli na základě kolektivní viny, bez posouzení konkrétního případu, bez soudu? Nemá! A ti odsunutí, prostě krajany jsou, ať se nám to líbí, nebo ne. Byli vytrženi ze své domoviny, kde po staletí byli doma. Jestli byli hodni té země, nebo ne, jestli se nezachovali vlastizrádně - někteří z nich, to je jiná otázka. Smaozřejmě, že mezi těmi členy sudetoněmeckých spolků můžou snad být ještě i dnes ti, kteří si odsun zasloužili, ale spíše bych čekal jejich potomky. Stejně ale bez rozlišení nemůžu všechny hodit do jednoho pytle a chovat se k nim jako ke zrádcům -nemám právo soudit ani konkrétního člověka, k tomu prostě nemám mandát. A pokud někdo nebyl odsouzen právoplatným soudem, trvá presumpce neviny a takový člověk prostě je drahým krajanem!

Lubomír Tichý.

Odpovědi

Miloš H.

#1566 Re: Re: Re:

2016-11-01 08:41:42

#1564: - Re: Re: 

Přesně (nebo aspoň přibližně) tak.

Jistě, někde nacionální vášně vřely už před rokem 1918 (mám pocit, že provozovatelé některých horských chat v Krkonoších byli dost nacionalističtí), ale třeba na Šumavě bylo soužití obou jazykových komunit víceméně bezproblémové. Hartauerovu píseň Tief drin im Böhmerwald / Na krásné Šumavě považovali za "šumavskou hymnu" jak tamní Němci, tak Češi (http://www.kohoutikriz.org/data/w_harta.php).

 


Nepřihlášený uživatel

#1577 Re: Re: Re:

2016-11-01 12:13:14

#1564: - Re: Re: 

 Ano, nemá právo nikdo zacházet s kýmkoli na základě kolektivní viny, bez soudu. A co dělali Němci, oni snad soudili? Stříleli české obyvatele u zdí jak potkany. Co Lidice, Ležáky a další města ve Franciii a po Evropě, v Rusku. Co lidé v koncentrácích, ty snad někdo soudil než šli do plynu? Musíte tedy brát vše v kontextu doby. A bylo to rozhodnutí vítězných mocností a žádným soudem se v té době nikdo nezdržoval. Dnes by to možné nebylo, musel by proběhnout nejprve soud. Po celé Evropě panovala nenávist vůči Němcům. A tak jak ve Francii, tak i Češi najednou měli možnost se pomstít. Kdyby se chovali jako Němci, tak by je stavěli ke zdi a zrovna tak stříleli, za Lidice, Ležáky a další. Je to v člověku, tys nám tolik let ubližoval, tak ted se ti pomstíme. A šli, byli odsunuti. Tak, jako Němci se neměli odvahu postavit proti nacismu (a když tak šli do koncentráku-tedy na smrt) tak ani čeští obyvatelé se nestavěli na odpor vůči odsunu, troufám si tvrdit, že odsun schvalovali a možná považovali ještě za malý trest za to, co Němci napáchali za zlo. Samozřejmě se při odsunu nerozlišovalo a svezli se s tím i tací, kteří asi nikomu neublížili a jen zdvihali ze strachu tu ruku k nacistickému pozdravu. Ale ti lidé v Lidicích někomu ublížili?? A dopadli hůř, nezabavili jim majetky a nešli do odsunu, šli na smrt a za co??  Kdyby mi někdo vyvraždil rodinu a zbyl bych jen sám, myslím, že kdybych v té době žil a dali mi do ruky zbraň, tak ti, které bych měl po ruce, by do žádného odsunu už nešli, bez rozdílu. Prostě Němci mi to udělali a Němci za to budou pykat. Nenávist a zlo plodí zas jen nenávist a zlo. Každá akce budí reakci, jak v mechanice. Byla to špatná a zlá doba a nechtěl bych v ní žít. Ale uvědomme si, že odsun Němců nebyl jen náhlý výmysl někoho, něco mu předcházelo, něco jej způsobilo a počátek hledejme v Německu, u Hitlera. Byl to důsledek války, kterou nacistické Německo rozpoutalo. Zblbnout národ, zblbnout davy, na to jsou experti a jsou i dnes a dnes možná víc, než tenkrát. A Němci jsou nepoučitelní. Kdo tlačil na Rakousko-Uhersko, aby vyhlásilo válku? Němci. I stalo se a začala 1.svět.válka. Kdo rozpoutal 2.svět válku? Určitě ne Anglie, Francie, nebo Československo. Zase Němci. A asi dost lidi se mnou ted nebude souhlasit, ale kdo opět začíná rozkládat Evropu? Stačí jen uvést výrok jedné vedoucí osobnosti "My to zvládnem". A nikdo dnes nedokáže odhadnout, kam až tento krok Německa povede.... Prosím, všechno je jen můj názor a nebijte mi za něj, nekamenujte mne, nejsem historik, jen to tak cítím a třeba se mýlím a na to mám snad právo se mýlit.