Petice na podporu Ferdinanda Porsche

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Petice na podporu Ferdinanda Porsche

Honza

#51 Re: Předmět

2013-12-04 08:09

#19: Vybrat přezdívku - Předmět

No a? Tak byl členem strany a její politické organizace. Podobně jako bylo mnoho jiných členy KSČ a LM, SČSP, ROH,...

Doba byla taková. I Oskar Schindler byl členem NSDAP, navíc usvědčený zrádce a špion. Fuj fuj, vymažem jej taky!

V téhle petici nejde o to, jestli někdo byl nebo nebyl nacista. Jde o princip. Historie není růžová, a naším úkolem není přebarvovat si ji ex post narůžovo, ale brát ji tak, jak je. A Porsche se ve Vratislavicích narodil, to je prostě fakt. Další fakt je, že významně přispěl k obohacení znalostí lidstva, jeho dílo jej přerostlo. Většina lidí si při jménu Porsche vybaví automobil, někteří i to, že se narodil ve Vratislavicích, a jen pan Hrstka se osype, protože slyší nacistu. A pro svou zvrácenou touhu se zviditelnit a páchat dobro tancuje po díle někoho jiného. Co udělal pan Hrstka tak významného a prospěšného pro společnost, že si dovoluje překrucovat dějiny?

Pro Vratislavičany by bylo mnohem lepší na Porscheho jménu vybudovat byznys, pořádat srazy aut, do toho občas nějakou výstavu. Ale aktivista řek ne, tak radši budou dělat, že Porscheho neznají.

Lukáš Veselý

#52

2013-12-04 11:00

Tohle je jako by někdo vyčítal Vladimíru Menšíkovi jeho komunistický titul "zasloužilý umělec". F. Porsche byl geniální konstruktér, a tak to i zůstane... s tím neudělá nic ani politika nebo hloupí lidé.
Lukáš Veselý

#53 Re: Re: Předmět

2013-12-04 11:09

#51: Honza - Re: Předmět

Honzo,

myslím, že jste to vystihnul naprosto přesně. Jsem dost v šoku z toho, jak se tady šlape po jménu Porsche. Bohužel jsme jenom Česku. Lidé v této zemi mě zklamávají den ode dne víc a víc.


Nepřihlášený uživatel

#54

2013-12-04 14:01

Ak Ferdinand Porsche nie, tak potom ani:

- Fritz Ter Meer, Norimberským tribunálom odsúdený vojnový zločinec za otrokárstvo, pokusy na ľuďoch a zločiny proti ľudskosti...ktorý bol prepustený pre "dobré správanie" (skutočnosť je iná) a stal sa okamžite po prepustení predsedom predstavenstva Bayer AG. Potom bol v správnych radách Inter Alia, Theodor Goldschmidt AG, Commerzbank AG, Bank Association, Duewag, VIAG and Union Bank AG, West Germany. Dodnes ho maju vo firme Bayer v úcte - zakážte všetky lieky firmy Bayer a produkty a služby ostatných firiem.
- Walter Hallstein, prvý prezident EU komisie, zakladateľ EU a signatár rímskych zmluv, fašista, nacista, pracoval v Kaiser Wilhelm inštitúte, ktorý sa staral o rasovú čistotu a riadil eugenický výzkum za nacistického Nemecka. Vystúpte teda z EU.

HOWG!
Marek

#55 Re:

2013-12-04 15:22

#25: Petr - Je Vám úplně jedno, že se Porsche dobrovolně přidal k těm, kteří vraždily tisíce nevinných lidí...

to je mi teda dedukce. podle ni sestavim nemene zabavnou: Vladimir Remek byl komunista a taky prvni ceskoslovensky kosmonaut (v dobe kdy ho soudruzi pustili na vylet na obeznou drahu bylo prvni tvrzeni bezpodminecnou podminkou pro moznost tvrzeni druheho.) ve jmenu komunismu bylo zabito v dobe miru vice lidi nez kolik ve jmenu nacismu a fasismu dohromady za valky. stejne to bylo se znicenymi zivoty. to neni popirani holokaustu, to je NEPOPIRANI komunistickych zverstev. podle Vasi logiky by mela byt okamzite stazena ISS z obezne drahy, protoze na kosmickem pokroku se podileli jak komuniste, tak dokonce, boze chran, naciste (von Braun) a nikomu nam prece neni jedno jake nazory zastavali (nebo se alespon dobrovolne pridali k...) otcove vesmirneho programu!!!

navzdory me silne averzi proti ideologiim potlacujici prava jednotlivce (vlastne vsem levicovym - nacismem pocinaje, fasismem a komunismem konce) me politicka prislusnost nositele nobelovi ceny Jaroslava Heyrovskeho nezajima a ani v nejmensim ji neberu jako "dobrovolne pridani se k tem, kteri vrazdili miliony, svobodu milujicich, lidi"

Marek

#56 Re: Re: Re:

2013-12-04 15:29

#27: - Re: Re: protože oni vůbec nemají páru, co všechno má SS na svědomí.

zamette si pred Vasim vlastnim prahem, kolik Vasich pribuznych a pratel bylo/ja v nemene (spise vice) zlocinecke organizaci KSC?

kolik Vasich pribuznych nebo pratel je nejak zainteresovano na evropskych uloupenych penezich?

 

ja napriklad mam v bode 1 ciste svedomi... s tou EU jsem na tom (k me nelibosti) hur.

Marek

#57 Re: Re: Soud

2013-12-04 15:49

#43: Náhodný čtenář - Re: Soud Těmto lidem se památníky a pomníky za veřejné peníze nestaví.

ok, takze jednomu nacistickemu zamestnavateli budeme udelovat oceneni "spravedlivy mezi narody" a tocit o nem filmy a druhemu namerime jinym metrem a budeme mocit na jeho hrob?

jo a mimochodem, ten Oskar, jehoz zasluhy nijak nezpochybnuji, take vyrabel material pro nemeckou armadu, troufnu si rict ze material vice vojensky, vice bezprostredne smrtici, nez jsou automobily. a take se musel sem tam snizit k analnimu alpinismu aby tak zachranil/zamestnal vezne z koncentracnich taboru.


Nepřihlášený uživatel

#58 Re:

2013-12-04 22:51

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2013-12-04 22:57



Nepřihlášený uživatel

#60 Re: Předmět

2013-12-05 01:07

#19: Vybrat přezdívku - Předmět

to je stejné jako když je Špotáková (ta co hází oštěpem) členem naší armády, má hodnost a když vyhraje zlatou, tak ji povýší, no a FP udělal pro Německo zase skvělé konsktukce, za což mu bylo uděleno vyznamenání a byl povýšen....víte to je prostě dobou, on nikoho nezabíjel, členství SS bylo "formalitou" vycházenící ze stavu věcí té doby


Nepřihlášený uživatel

#61 Andreas

2013-12-05 09:56

Je to celé komické. Stahovat z cedulí nápis: "Poutníče, zvolni svůj krok, nespěchej, v tomto městě se narodil automobilový konstruktér Ferdinand Porsche" Je asi nesmysl, protože na obecné uvítací ceduli, se moc vysvětlujícího textu nevejde. A významný světoznámý rodák to je...
Ale to, že byl Ferdinand Porsche aktivní nacista (člen NSDAP), i vyznamenaný člen SS a broukovi byl za kmotra Fuhrer, či že celou válku aktivně konstruoval tanky (paradoxně patologockým prosazováním elektrického pohonu tanků, říši spíše nepomohl) je nesporný a naprosto historicky jednoznačný fakt. http://zpravy.idnes.cz/pomnik-porscheho-ve-vratislavicich-nechteji-zide-f7u-/krimi.aspx?c=A130712_083941_liberec-zpravy_tm
Tedy požadavky občanů, aby tyto věci byly jasně zmíněny v památníku, jsou relevantní. A tyto fakta tam být musí aby byl objektivní - tak to vidím jako nezaujatý historik. Samozřejmě bez afektovaných komentářů, hysterických členů svazu protifašistických bojovníků. Protože podstatná jsou fakta nikoliv pindy o nich... lidé si mají udělat obrázek sami. Proto tuto petici ačkoliv mám rád jeho vozy a líbí se mi principy úpravy podvozků PzIII nepodepíši.
Zdenek Base

#62 Genialni vratislavsky rodak

2013-12-05 13:33

Ti kteri kritizuji jmeno Ferdinanda Porsche nikdo nezmeni, jsou to hypokrate, lide kteri vyjmou jeden fakt z mnoha a s tim mavaji aby je nekdo vyslechl. F.P. bylo ukradene obdivovat tvrdy nacismus, byl az moc zamestnany na rysovacim prkne technickymi myslenkami v konstrukci svych vyrobku. Prave v tom je jeho genialita.

Videl nekdy F.P. v jakekoliv vojenske uniforme? Ne mnoho lidi dostavalo cestne tituly profesoru a doktoru ved. V teto dobe se i za technicke zasluhy ocenovalo clenstvim v nacisticke strane, jako byla podobna praxe komunistickeho aparatu.

Nejdulezitejsi faktem zustava, ze behem dvouleteho lyonskeho vezeni a vysetrovani byl shledan francouskym soudem nevinny s podileni na valecnych zlocinech. Proto vysel jako svobodny obcan se venovat opet svemu oboru konstruktera, velka tecka.

Co si budeme pamatovat z teto akce "pilnych sousedu" z Vratislavic je ostuda ve svete, je to shledani opravdovych charakteru "want to be´s", jinymi slovy lidi kteri v zivote nic nedokazali.
Kdyby si lide(Cesi) zametli pred svym prahem a zacali brat zivot vazne tak v ceske spolecnosti nebude takova moralni dzungle kterou denne vidime.

Jmeno Ferdinand Porsche, rodaka z Vratislavic navzdy zustane zapsano v historii automobilu, bohuzel bude vymazano z mesta kde se narodil, a to je fatalni chyba.

Nepřihlášený uživatel

#63

2013-12-05 14:11

Není co dodat.
K dr. Ferdinandu Porschemu se vcelku kladně vyjadřovali po válce i bývalí zajatci pracující v továrně pod jeho vedením. Nikde není zmínky o tom, že by někoho týral, mučil či šikanoval. Jako přední německý konstruktér musel předvádět svoji loyalitu říši - a za to také po válce byl stíhán a vyšetřován. Dva roky? A co bylo zjištěno? Za jeho jménem vidím dlouhou řadu konstruktérských nápadů a inovací, velkou invenci a technickou fundovanost. Pokud by ho chtěli Vratislavští vymazat z historie své obce - doufám, že už vymazali své rodné komunisty a STBáky, kteří se proslavili skutečným ubližováním lidem stejně jako tím, že po nich nezůstalo nic kladného. Jinak je to akt čirého pokrytectví a spíše i možná snaha odklonit pozornost národa od snah komunistů o zrušení lustračního zákona. (Paranoia nebo realistická úvaha o činnosti našich soudruhů?) Zrovna v naší zemi která trpěla oběma příbuznými tyranskými režimy (fašistickou a komunistickou diktaturou) by se nemělo zapomínat na obojí a nemělo by se jedním zlem zakrývat zlo druhé. Zrovna tak, jako režimy museli podporovat význační sportovci, tak se to týkalo i vědců a konstruktérů, kteří byli známými špičkami svých oborů. Máme dnes smazat jména pana Zátopka, paní Čáslavské, či vědců, kteří pracovali pod komunistickým vedením a jejichž úspěchy byly režimem využívány k jeho zviditelnění?


Nepřihlášený uživatel

#64

2013-12-05 16:13

Likvidace každého kdo něco uměl a vymyslel - to by nám šlo. Kdo z kritiků se dokázal vzepřít povolávacímu rozkazu ? Doporučuji všem navštívit Muzea Porscheho v Německu a Rakousku.
už jde zase o hubu

#65 Re: Geniální konstruktér

2013-12-06 08:27

#22: Tomáš Pečenka - Geniální konstruktér 

 nevím co vás udivuje. Žijeme v zemi, kde se lidi odmítli vyrovnat se zločiny komunismu. prý nejsme jako oni. Bylo to dobře vymyšlené. Zatím jen naši mocní kradli a teď nám budou znovu vládnou komunisti, byť light a StBák. Lidu se asi stýskalo po Dr.Husákovi


Nepřihlášený uživatel

#66

2013-12-06 08:36

Lidská blbost je věčná...ale bojovat proti ní se musí pořád, i když ten boj nikdy neskončí vítězstvím.

Nepřihlášený uživatel

#68

2013-12-06 10:47

Plně souhlasím s otevřeným dopisem a mám pocit,že i kdyby byl v SS, nic to nemění na tom co vykonal.

Nepřihlášený uživatel

#69

2013-12-06 20:09

Lepší pan Ferdinand Porsche než komunisti.

Nepřihlášený uživatel

#70

2013-12-07 05:24

Professor Porsche was not a military man. He was forced to become an SS member in order to work. His only interest was engineering of vehicles; autos, and engines.
Please do not remove the sign referring to his birthplace.
Many years ago I traveled to his birthplace as an homage to the man.
Paul Bingham, Littleton, Colorado, USA. 80120

Nepřihlášený uživatel

#71

2013-12-07 18:35

Please definitely keep the Porsche birthplace known and memorialized in your City! If you remove Porsche you should have the Benz and Mercedes family birthplace Cities removed too! So keep Porsche forever! -MD-

Aleš Reiner

#72

2013-12-07 21:03

Thx for support :)
Baghira

#73 Smutné...

2013-12-09 08:14

Smutné a zároveň směšné je to naše čecháčkovství...kdyby tu někdo řekl něco o popření Benešových dekretů, nebo něco na obhajobu sudetských němců, případně o navracení majetků, tak se trhne lavina negativních reakcí a najednou se v nás všech probudí jakási národní hrdost a pocit, že musíme ukázat, jak jsme jednotní a jací jsme nacionalisti. A na druhou stranu tu stejná část čechů naprosto nepochopitelně velebí člověka, kterej byl sudeťák, byl v SS, naprosto nepokrytě podporoval svého spolurodáka a o 3 domy Konráda Henleina, na podporu čechů neudělal nikdy nic, protože se cítil jako němec, na mnoha akcích se poplácával po zádech s Hitlerem, nebo Goringem (existuje spousta fotografií), navíc podporoval celou německou válečnou mašinerii a aktivně se účastil na vyzbrojování Wehrmachtu a SS...ano je to smutné, ale pro český národ naprosto pochopitelné. Naše historie je plná chvil, kterými by jsme se moc chlubit neměli a tahle petice, ač bezvýznamná se k nim může s klidem přiřadit.
Tomáš Pečenka
Jablonec nad Nisou

#74 Dovolím si přeložit část amerického příznivce Ferdinanda Porsche

2013-12-09 08:21

#70: -

Profesor Porsche nebyl voják. Byl donucen se stát členem SS, aby mohl vykonávat svoji práci. Jeho jediným zájmem bylo inženýrství vozidel, automobilů a motorů. Prosím, neodstraňujte značení odkazující na jeho rodiště.

Paul Bingham, Littleton, Colorado, USA. 80120

Baghira

#75 Re: Dovolím si přeložit část amerického příznivce Ferdinanda Porsche

2013-12-09 08:50

#74: Tomáš Pečenka - Dovolím si přeložit část amerického příznivce Ferdinanda Porsche 

 Jen takový malý detail...členství v SS nebyla žádná povinnost. Spousta členů NSDAP, nebo generálů Wehrmachtu členy SS vůbec nebyli, protože ač zastávali vysoké funkce, ne vždy souhlasili se stranickou linií. V SS byli opravdu jen ti nejvěrnější a nejfanatičtější...