Podpora demolice havířovské haly

Kontaktujte autora petice

Téma diskuze bylo automaticky vytvořeno Podpora demolice havířovské haly

jeremy

#1 jsem pro zbourání ČD

2014-08-22 16:31

Dobrý den
Jsem velmi nespokojen co řikaji architekti vůbec nepřemyšli a to že ČD Haviřovské nádražní je třeba zbourat
Hodně věci chybí a to jsou: :-(
1. kde je vytah či eskalátor pro vozičkaře, kočary, a starší lidi co tahaji kufry myslite že by mladý lidi pomohou to asik těžko.
2. pro neslyčící a nedoslychavé není tam cedule  kolik hodin má zpožděný vlak viz http://www.zelpage.cz/story/railjet-jede-na-czech-raildays/tabula.jpg a jak sem viděl ve Svinově a Č.T, tam maji a sem spokojen totaž maji Vitkovice ale divné že v Havířově není Ale nejkrasnější maji ČD Svinov na 100% se mi libi a hodně lidi tam jsou.
nehodla litat dolu do haly a zpět protože na reproduktoru rozhlasu vůbec není rozumět kolik hodin má zpožděny vlak
3. nejhorší to má slepci, jednou jsem viděl a to bylo v listopadu 2013 to nikdy nezapomenu a to mě moc vyděsilo že jel vlak z vagonama a ten slepec málem byl blizko té koleji a byl tam uplně sám.a dokonce není rovné chodnik na nastupišti a muže  ujet kočar či vozičkař
Takže jestli něco stane, nebude vinou Primatora ani České Dráhy ale ARCHITEKT ! Může se stat i mně a všem lidem.Nejhorší je vstup haly a to tam padaji omítka totéž nebude vinou Primatora ani ČD ale ARCHITEKTI ! Takže ARCHITEKTI neuvědomuji na rizika !
--
Další věc mam strach chodit proto vzdy kouknu zda tam nahoře nepada omítka totéž na chodniku jsou tam samé
hrbole když uvidím přijiždět autobus č.16 a musím běhat abych stihnul na bus a občas ztvrdnu kotnik Takže kdo je vinikem ARCHITEKTI ! takže vše za to muže oni zdržuje a protestuje.
Všude ČD maji hezky opravene jako je Ostrava Svinov a Hlavní nadraží Ostravě a častečně Český Těšin, a další jen naše je to HNUS též OVe Vitkovice...
Sem skoro rodak 37.let z Havířova a chceme aby Haviřov bylo krasné město a klid takže Archtitekti dejte pořádek v hlavě abyste pořadně uvědomili a koukali co tam vlastně chybí v hale a NE vzhledově budovu či pamatky !!! Musíte také myslet na lidi jak tam chodí a postižených kdybych byl já architekt tak napřed se podívam jesli jsou cedule,eskalátory vyptavat se na lidi jestli sou spokojeni a pak se podívam na celou budovu venkovně a hlavně uspora aby tam nemuseli byt 4 uklizečky stačí jedna .....atd...
Děkuji za pochopení 

Jan Szturc

#2 Re: jsem pro zbourání ČD

2014-08-25 11:29

#1: jeremy - jsem pro zbourání ČD 

Jerry ty už jsi fakt magor. Opět namítnu, že vše zmíněné nesouvisí s budouvou ale s nástupišti. Případně se jedná o doplnění mobiliáře či elektronickych vychytávek na které stačí pár metrů drátu, šrouby, vrtačka a hlavně vůle chtít. Svinov se taky jen opravil a neboural. A jak se proinvestují prachy na novém a napakují se dotyční tak bude vlastník kašlat na údržbu stejně jako doteď!

jeremy

#3 Re: Re: jsem pro zbourání ČD

2014-08-25 13:41

#2: Jan Szturc - Re: jsem pro zbourání ČD 

 Nejsem magor a mobiliáře či elektronickych vychytávek musí dělat odbornik bo většína jsou podvodnici aby ziskali prachy a udělaji špatně to už stavalo mnoho a chybí cedule kdo to uděla myslíš že to udělaji ČD to asi těžko když chtěji zbourat ,,,,,, a kde je eskalator pro starší důchodci?, co už nemohou jit po schodech z těžkým kufrem či taškou ty si myslíš že mladší lidi pomohou to asi těžko bo na to kašlou to už sem viděl ..kde je chodnik pro slepce co jsou viz http://bariery.centrumpronevidome.cz/bariery/barifoto/sloucene.jpg  hm tak mi nepíš magor  mos nediva co tam chybi uvnitř

don-tom

#4 Re: jsem pro zbourání ČD

2014-08-25 14:31

#2: Jan Szturc - Re: jsem pro zbourání ČD 

 Pokud by došlo k prohlášení památkou, pak by zcela jistě následovalo odstranění stánku občerstvení. Stejně tak odstranění místní putyky a dalších nepůvodních prvků. Otázkou je, zda památkáři dovolí používat moderní výpočetní techniku, prodejní automat a další "výstřelky" 21. století. 

major

#5 Re: jsem pro zbourání ČD

2014-08-26 15:26

#1: jeremy - jsem pro zbourání ČD 

 Plně souhlasím s demolicí, v tomto státě neumíme udržovat starší  tzv. vybydlené objekty.

Proto je lépe stávající kdysi honosnou budovu odstranit a nahradit novou,  ta zase pár let vydrží, než bude vybydlena.

 Líbí  se mi, jak důl architektury roní slzy nad případným osudem socialistické mozaiky v budově. Kdyby raději přemýšleli jak ji demontovat a použít jinde, když už tedy nemohou bez ní žít.                                                              

Toto nádraží nikdy nebude obchodním centrem, ten pokus už tady několikrát byl a nikdy se nepovedl. 

Není to přestupní ale jen průjezdní stanice, která ovšem nutně potřebuje modernizaci, počet cestujících je dost velký.    

Pojízdné schody a výtah na nástupiště pro vozíčkáře , cestující s kočárky a rozměrnými těžkými  zavazadly, to by mělo být dnes samozřejmostí.

Honza

#6 Re: Re: jsem pro zbourání ČD

2014-08-27 19:45

#2: Jan Szturc - Re: jsem pro zbourání ČD 

Čím víc o této stavbě vím  Tim vic jsem pro opravu .Prostory jdou adaptpvat upravit Demolice je nesmysl. Apsolutní souhlas není co dodat .

Honza

#7 Re: Re: Re: jsem pro zbourání ČD

2014-08-27 19:48

#3: jeremy - Re: Re: jsem pro zbourání ČD 

 Píšete o přístupových prostorách na peron, které mají zůstat i po demolici a není momentálně v plánu je upravit pro osoby tělesně postižené . Osoby tělesně postižené to pořád mají oproti jiným nádražím lehčí v tom že musí zdolat jen jedno schodiště Na jiných nádražích je schodů mnohem víc .

Evidentně vlakem nejezdíte protože jinak by jste tuto skutečnost  na jiných nádražích zaregistroval .

Tak tím komentářem jste se sám korunoval. To muže napsat jen člověk s velmi nízkou úrovní inteligence.

don-tom

#8 Re: jsem pro zbourání ČD

2014-08-28 16:48

#7: Honza - Re: Re: Re: jsem pro zbourání ČD 

 Honzo, 

nevím, jestli úmyslně, nebo neúmyslně LŽETE. 

Dle vyhlášky 398/2009 Sb. paragrafu 2 se tato vyhláška vztahuje na všechny NOVÉ projekty, zvláště pak 

"

(1) Chodníky, nástupiště veřejné dopravy, úrovňové i mimoúrovňové přechody, chodníky v sadech i parcích a ostatní pochozí plochy musí umožňovat samostatný, bezpečný, snadný a plynulý pohyb osobám s
omezenou schopností pohybu nebo orientace a jejich míjení s ostatními chodci. Požadavky na technické řešení jsou uvedeny v přílohách č. 1 a 2k této vyhlášce.

"

Tato vyhláška tedy jednoznačně ukládá bezbariérový provoz na nástupištích veřejné dopravy...

 

dle stejné vyhlášky paragrafu 5

"

(2) Přístup ke stavbám se musí vytýčit přirozenými nebo umělými vodicími liniemi a přístup k budově se specializovanými službami pro osoby se zrakovým postižením, nemocnici, krajskému úřadu, výpravní
budově, odbavovacímu terminálu veřejné dopravy a stanici metra také akusticky. Požadavky na technické řešení stanoví body 1.2.0., 1.2.1., 1.2.8. a 1.2.9. přílohy č. 1 k této vyhlášce.

Tedy přístup musí být opatřen vodícími liniemi pro osoby nevidomé a slabozraké.

 

Pokud by však došlo k prohlášení budovy za kulturní památku, pak tato památková ochrana JE NADŘAZENA nad zájmy osob s omezenou schopností pohybu.

 

"

(3) U staveb, které jsou kulturními památkami, se ustanovení této vyhlášky použijí s ohledem na zájmy státní památkové péče.
"

Rampa, která dnes slouží seniorům a maminkám s dětmi, bude pak sbořena, protože se jedná o zásah pocházející až z porevoluční doby.

Vybrat přezdívku

#9 Předmět

2014-09-03 07:42

don-tom 

(1) Chodníky, nástupiště veřejné dopravy,

Upravy přístupu na peron jdou provést i dodatečně stejně jako případné prodloužení podchodu směr měscké část Sumbark. 

(2) Přístup ke stavbám

Prohlašení stavby kůlturní památkou neznamená její konzervaci ale každá stavební ůprava musí být konzultována NKPU kdy je hledáno kompromisní řešení . Také to je jeden s důvodů proč zodpovědní tvrdě bojují proti těto ochraně . Také by vyšlo najevo jak se podivně hospodaří s veřejnými prostředky ve městě . Kdy jsou velké stavební projekty využívány pro odklánění veřejných prostředků na soukromé ůčty.http://www.kduhavirov.cz/cerne-svedomi-havirova

(3) U staveb, které jsou kulturními památkami, se ustanovení této vyhlášky použijí s ohledem na zájmy státní památkové péče.Rampa, která dnes slouží seniorům a maminkám s dětmi, bude pak sbořena, protože se jedná o zásah pocházející až z porevoluční doby."

Tak podle vás by Museli na všech Hradech Zámcích zlikvidovat moderní inženýrské sítě jako jsou  rozvody elektroinstalace, vody odpadní kanalizace  protože ty tam také v době vzniku staveb původně nebyly !.

 

 

don-tom

#10 Re: Předmět

2014-09-03 13:40

#9: Vybrat přezdívku - Předmět 

 Pomineme-li fatální nedostatek znalostí nejen českého jazyka vaše argumenty jsou liché: 

(a) Předsedkyně sdružení "Důl architektury" je zároveň jedntelkou společnosti City Upgrade. Tato společnost vznikla v roce 2011, sdružení "Důl Architektury" až v roce 2012. 

Strategií společností City Upgrade je vytvářet stavební a urbanistické plány pro různá města a městyse. Je to právě tato společnost, která sosá z veřejných prostředků peníze.  http://www.cityupgrade.cz/projekty 

Předpokládám, že hodnota projektů je menší než ta, pro kterou se musí vypisovat VEŘEJNÁ soutěž. 

(b) Můžete jmenovat jediný hrad, nebo zámek, který je prohlášen kulturní památkou a který obsahuje moderní NEMOBILNÍ (tedy ty, které narušují ráz památky) rozvody?

 

Jen připomínám, že Pražský Hrad byl dostavěn v roce 1929, některé hrobky byly upravovány až do roku 1936, tedy obsahuje moderní inženýrské rozvody už od počátku dostavění.  


Nepřihlášený uživatel

#11

2014-09-04 18:52

Stará hnusná hala, pryč s ni!!!

Nepřihlášený uživatel

#12

2014-09-07 15:36


Nepřihlášený uživatel

#13

2014-09-21 16:26

památkáři jsou kreténi,je to třeba zbourat do základů a postavit kjonečně neco smysluplného !!!

 

Emil

#14

2014-09-22 09:18

  • Ahoj,
  • zbouráním nádraží nebude zajištěna náprava ani jedné z kritizovaných bodů petice.
  • Všechny zmíněné body nejdou na vrub budovy a okolí, ale jejich majitelů a správců veřejného prostoru.

Pozlátko a kouzlo nové budovy a hadrového autobusáku odhaduji na cca rok-dva (viz. např. OV-Svinov).

 

Kulturní a společenský přínos při zachování, opravě a reinkarnaci (využití prostor pro např. kulturu, aktuální stravovací podniky a pod.) stávající budovy, jakož originální vstupní brány  do historizujícího města práce je jedinečný odhaduji na desítky let.

Např. v roce 2050 už určitě nikdo z mladých nebude vědět, co je to skleněná mozaika, holubice míru, mramorová dlažba, bruselská architektura a pod. a přitom je to vlastně celý havířov na jednom místě - co do "stavařiny a dizajnu" 

Jde o to probudit majitele a výše zmíněné důvody k petici (rez, bufeťáci, parkoviště, térové chodníky z roku 1970) neřešit amputací postiženého místa, ale uzdravením. Je to možné.

 

tak čau


Nepřihlášený uživatel

#15 Re:

2014-09-28 10:28

#13: -  

 Jasně a ty jsi expert 

don-tom

#16 Re:

2014-09-29 05:53

#14: Emil -  

 Tento prostor je zcela přecpán osobními automobily. Pokud se tento fatální problém nevyřeší, pak žádný podnikatel ve stravování, nebo kulturní instituce nebude chtít umístit svoji pobočku v naddimenzované budově. 

Podnikatelé potřebují zákazníky a zákazníci potřebují parkovací místa, kde by mohli zaparkovat. Pokud tento jednoduchý řetězec nechápou architekti, kteří nacpávají do budovy různé vysněné provozy, pak je to opravdu smutný výsledek českého školství. 

Michal

#17 Re: Re: jsem pro zbourání ČD

2014-10-02 20:11

#5: major - Re: jsem pro zbourání ČD 

 Dobrý den. Pro upřesnění: Žádná nová budova se stavět nebude, pouze se bude bourat a rekonstruovat vedlejší technická budova. Za další, mozaika je od světoznámého autora pana Kopeckého a je naopak nedčasové dílo, které dnes není možné vytvořit. K té budově neodmyslitelně patří a technicky by bylo velice náročné, dle některých i nemožné jí přemístit. Pojízdné schody a výtahy na nástupiště nejsou součástí projektu za 200 miliónů (i kdyby 160 miliónů) korun. Součástí projektu není rekonstrukce nástupišť, ty jsou v majetku SŽDC, které jí plánuje snad již 5 let.

don-tom

#18 Re: : jsem pro zbourání ČD

2014-10-04 02:18

#17: Michal - Re: Re: jsem pro zbourání ČD 

 Michale, nikdo netvrdí, že se postaví budova. Jedná se o demolici stávající výpravní haly z následujících důvodů:

(a) nedostatečné stávající osvětlení výpravní haly

(b) zatékání a rezavění stávajícího vybavení haly

(c) plíseň v místě mozaiky

(d) nedostatek parkovacích míst před nádražím

Tvrzení, že mozaika je nějak výjimečné a neopakovatelné dílo je LŽIVÉ. Nedávno proběhla rekonstrukce technologicky podobné mozaiky na budově Slezskoostravského hřbitova, nebo v nádražní hale v Pardubicích. Další mozaiku můžete najít na budově Kulturního Domu Leoše Janáčka (taktéž v Havířově). 

 

don-tom

#19 Re: Re: jsem pro zbourání ČD

2014-10-04 03:01

#5: major - Re: jsem pro zbourání ČD 

ač se to na první pohled (líbivé obrázky prázdné výpravní haly) nezdá, celý prostor je přeplněn.

Auta obyvatel sousedního paneláku (-tento prvek zabil projekt vlakotramvají) blokují parkovací místa pro cestující. Místo toho moderního řešení jezdily do Ostravy až do konce 90. let dýchavičné Ikarusy. 

V západní části -"administrativní budova"- je nesmyslně provozována ubytovna (její vstup je umístěn od kolejiště). 

Sdružení Důl Architektury zapomíná, že pokud dojde k prohlášení za kulturní památku, tak zateplení střechy a výměny skleněné fasády za dvojsklo, nebo trojsklo NEBUDE MOŽNÉ.

Dále zatajují, že na místě obludné haly stávaly TŘI rodinné domy, které musely být sbořeny.

Je ostudné, že 25 let po revoluci se stále oživují bolševické způsoby nátlakových akcí (podporovaných i z našich daní). 

Michal

#20 Re: Re: Re: jsem pro zbourání ČD

2014-10-05 19:06

#19: don-tom - Re: Re: jsem pro zbourání ČD 

 Dobrý den pane Majdo. Takže se opět potkáváme v diskuzi. Příliš nechápu vaše vyjádření, že prostor je přeplněn - pokud je přeplněn proč se zvažuje bourání?

Prohlášení za kulturní památku zablokuje zateplení střehy? Z čeho prosím vycházíte pro své tvrzení?

Za dalši s těmi domy jsme si to snad již vyjasnili, že neexistuje přímá souvislost se stavbou nádraží a bouráním budov, které jste našel na mapě z 50 roku. Za další můj názor je ten, že některé soukromé stavby ustupují stavbách obecného charakteru, je to tak u kolejí, dálnic, jiných budov. Havířovské nádraží je budova obecného zájmu, ale bouráno nebude rodinný domek, ale opět budová nádraží, která svou hodnotů má - to jí snad nemůže chtít nikdo ubírat - byla postavena v minulosti - byla, má styl - má, má významné prvky - má. To, že se samozřejmě někomu nelíbí je otázka vkusu. Podobně jako kyvadlo na náměstí republiky.

V tomto se pane Majdo opět ohrazuji vůči stylu vašeho vyjadřování. Jaké nátlakové akce? Postup radnice a ČD je spíše ukázkou přístupu, kde nemá názor lidí cenu, protože se na to veřejnosti neptali. Co se týká daní tak akce nyní nepodporuje Česká republika a i kdyby, pokud má někdo projekt, na který získá peníze, má to být špatně? Nejsem věřící, tzn. nebudu vzívat nejvyššího.

A pane Majdo, když je iniciativa tak velká a jasná. Udělejte také akci, běžte do ulic. Přijďte na naší akci. Kde jste byli v pátek?

Michal

#21 Re: Re: : jsem pro zbourání ČD

2014-10-05 19:13

#18: don-tom - Re: : jsem pro zbourání ČD 

 Předpokládám, že se nemýlím, že vaše jméno je pan Majda. Takže nedostatečné osvětlení je důvod k demolici? Zajímavé, zase další snůžka nesmyslných důvodů. Pokud je nedostatečné osvětlení lze to snad řešit, za další opět, pokud by byly v provozu prostory ve vrchním patře i čekárna ve spodním patře, světla by zase přibylo.

Zatékání ze svodu vody, rezavění z důvodu právě ono zatékání. Jak může někdo čekat, že si třeba udělá okap a nebude se o něj 25 let starat a on bude pojímat vodu bez úniků, je minimálně optimista.

Na tu plíseň máte nějaké důkazy? A nebo je to další smyšlenka?

Ano nedostatek míst je snad jediný důvod, který se může použít. Ale je to důvod něco bourat? U našeho věžáku je taky málo místa, budu chtít ať zbourají panelák a je místo toho parkoviště - v základu to je stejné.

A samozřejmě v textu reaguji, že je něco smyšlenka, protože stále někoho obviňujete ze lži. Při rekonstrukci mozaiky na budově Slezskoostravského hřbitova byla mozaika přemístěna? Nebo snad byla nádražní budova v Pardbicích stržena? Je mozaika vyrobena stejným způsobem? Osobní názor: NE není vyrobena stejný stylem a tyto informace používáte záměrně.

Michal

#22 Re: Re: jsem pro zbourání ČD

2014-10-05 19:19

#8: don-tom - Re: jsem pro zbourání ČD 

Úprava nástupiště není součásti projektu. Vlastní jej jiný majitel. Proto se na něj tato vyhláška ani nevztahuje. Tak tady NELŽETE vy.

Michal

#23 Re: Re: jsem pro zbourání ČD

2014-10-05 19:23

#4: don-tom - Re: jsem pro zbourání ČD 

 Proč opět lžete v některých částech svých vyjádřeních. Ano stánek by šel pryč, hyzdí dané místo. Ovšem používání moderní techniky? To jste se zbláznil, není důvod je odstraňovat pokud nezasahují do rázu budovy. Nyní jsou tam odjezdy vlaků - což někteří tvrdí, že nejsou, přitom jsou.

Michal

#24 Re: Re: Předmět

2014-10-05 19:39

#10: don-tom - Re: Předmět 

 By mě zajímalo proč v internetové diskuzi a asi ve chvíli, kdy některým diskutérům teče do bot, se oháníte českým jazykem.

A říkala snad paní předsedkyně, že pracuje jako uklízečka. Celou dobu jasně říká, že je architektka a v obotu pracuje. A jinak bych byl velice opatrný na takovéto vyjádření, že někdo sosá peníze z veřejných prostředků. Za další v tom není sama a zabývají se architekturou měst.

Zajímavé, kde někteří spatřují něco špatného a přitom jsou schopni podporovat lidi, kteří stavějí záchodky za 3,5 miliónů. Snad to není váš případ.

Architektonická soutěž vám nic neříká, že?

Aha takže rozvoj technologií byl ukončen v roce 1936? Tak to jsme už skoro 100 let nevyvinuli. Jinak příliš nechápu jak to myslíte?

Dále prosím můžete mi osvětlit, co je NEMOBILNÍ rozvod?

don-tom

#25 Re: jsem pro zbourání ČD

2014-10-06 05:53

#20: Michal - Re: Re: Re: jsem pro zbourání ČD 

 Prohlášení za kulturní památku zablokuje zateplení střehy? Z čeho prosím vycházíte pro své tvrzení?

Zajeďte si na (česko) těšínské nádraží. Kvůli prohlášení za kulturní památku tam obyvatelé nesmí pod hrozbou pokuty vyměnit okna svých domů.

-----------------------------------

"že neexistuje přímá souvislost se stavbou nádraží a bouráním budov, které jste našel na mapě z 50 roku. 

toto je lživé tvrzení. Sovětší poradci Verigin a Remezov prosazovali plán města Havířova ve třech bodech:

mikrorajony

malometrážní byty

žádné rodinné domy

Tedy všechny stávající rodinné domy musely být sbourány. Ironií je, že sovětský přístup prolomil až v letech sedmdesátých právě Hrejsemnou výstavbou na bludovickém kopci. 

------------------------------------

Co se týká daní tak akce nyní nepodporuje Česká republika a i kdyby, pokud má někdo projekt, na který získá peníze, má to být špatně? 

Tedy profesoři a vedoucí diplomových prací pracovali zadarmo a pouze ve svém volném čase.. Myslím si, že ne. Je zarážející, kolik "architektů" si už udělalo titul na imaginárním vytváření projektů havířovského nádraží.  A je s podivem, že obsahují tolik zásadních chyb.