Požadujeme navýšení rozpočtu Slezského divadla v Opavě


Nepřihlášený uživatel

#151

2012-03-12 18:44

Dobrý den!

Nejsem ani umělec ani znalec divadelní problematiky, ale teď se trochu ztrácím v posledních příspěvcích. Když jsem začala sledovat dění v divadle, zaslechla jsem i názor, že by herci raději obětovali část svých platů, aby nedošlo k propouštění zaměstnanců a teď koukám, že musíte dělat tzv.kšefty, aby jste se stávajícím platem vyšli. V tom případě nechápu, jak by jste celou situaci v divadle chtěli řešit. Všichni tady píšete, že se to mělo řešit jinak, ale jak jinak nikdo nenapíše. Všichni jsou velice chytří, když za finance a provoz v divadle sami nezodpovídají. A taky si myslím, že vy zaměstnanci divadla, kteří tohle veřejně řešíte byste se měli sjednotit ve svých požadavcích, sami vlastně ani nevíte co chcete.

Nepřihlášený uživatel

#152 Re: Re:

2012-03-12 19:03

#149: - Re:

Pane Vojto,

 

divím se, že si Vás divadlo takto cení. Je to ostuda. Asi nebudou teď rádi, že jste zveřejnil svůj příjem.Přiznám se Vám, myslel jsem si, že přední sólista  ve Vašem věku se bude opravdu přibližovat aspoň ke 30.000,- Kč čistého. Je to běžný plat vedoucích pracovníků s míň odpracovanými roky v každé bance. Je smutné, že ani výjmečné schopnosti, které Vás předurčili k tomuto povolání, nejsou ohodnoceny ba naopak hluboce podceněny.


Nepřihlášený uživatel

#153 Re:

2012-03-12 20:00

#151: -

Zcela souhlasím. Spousta řečí kolem, ale žádný konkrétní návrh. A ještě jedna věc...jak může někdo hodnotit finance, ekonomiku atd., když tomuto oboru vůbec nerozumí?! A kdo si může v dnešní době dovolit další kšefty při práci? Spousta lidí má základní mzdu, ale jsou i tak vytížení, že si nemohou dovolit a ani daná práce jim neumožňuje mít nějakou "bokovku".

Je opravdu obtížné dát dohromady stabilní ekonomiku a spokojenost personálu! Kdo nezažil, nikdy nepochopí. Ano, kritizovat je velmi jednoduché, ale dělat něco, aby se to zlepšilo a nepřitěžovat divadlu, ale spíše pomoci... to už jen tak někdo nedokáže. Opravdu mne tato situace velmi mrzí a doufám, že se brzy vyřeší!

Hodně štěstí a pevné nervy vedení SDO!


Nepřihlášený uživatel

#154

2012-03-12 20:02

A dodatek...jak můžete čekat vysoké platy od malého divadla??
Ano,takové platy jsou, ale ve větších divadlech ve větších městech! Ne v malém divadle v Opavě!

Nepřihlášený uživatel

#155 Re:

2012-03-12 20:28

#151: -

Vážená paní, řešíme finanční stránku proto, protože jsme napadáni z více stran, že "kšeftujeme" a nezbývá nám čas na naše zaměstnání v SDO. Bráníme se, protože lidé jsou zlí a hážou na nás špínu. Bohužel máte pravdu v tom, že někteří z nás , i přes nízké platy, by dali přednost snižování platů, ale my, kteří si sami sebe vážíme, na tuto možnost přistoupit nechceme.


Nepřihlášený uživatel

#156 Re:

2012-03-12 20:31

#154: -

To co jste napsal, je velká lež. Ve větších divadlech vyšší platy nejsou!!! Kdo vám to řekl???


Nepřihlášený uživatel

#157 Opava

2012-03-13 01:11

Vážení diskutující,
snad všem zúčastněným stranám je jasné, že v dnešní době není peněz nazbyt nikde. Ovšem při všech úsporných opatřeních by neměl jít stranou rozum a nemělo by být s vaničkou vyléváno i dítě. Každému, kdo ví něco o fungování operního souboru, je jasné, že se sedmi sólisty se provoz zajistit nedá. Probleskly i částky, za které by měli zpěváci v Opavě hostovat. Asi by je musela zaštiťovat nějaká operní charitativní organizace, aby mohli vůbec do Opavy dojet a ještě se vrátit domů. V případě redukcí provozu opavské, nebo i jiné, opery se může snadno stát, že soubor se rozpadne, zanikne a už ho nikdo neobnoví. Jistě může být namítáno, že nejde o život, že finance schází ve zdravotnictví, školství, sociální oblasti atd., ale staré rčení, že nejen chlebem živ je člověk, je více než pravdivé. Člověka přeci nedělá jen to, že se nají, vyspí pod střechou atd., člověk je tvor kulturní, myslící, cítící a jistě si toho byli vědomi naši předkové, kteří vznik divadelních domů iniciovali. V každém městě bychom našli větší či menší divadelní sál, každá druhá vesnice má sokolovnu s jevištěm, leckde byly a dokonce i jsou divadelní spolky (profesionální i amatérské), kterými se obce rády chlubí. Dnešní nástupci na radnicích však výdaje na kulturu a umění raději škrtají. Dobře zavlažovaným pažitem se dá asi pochlubit lépe, zvlášť, je-li obehnán reklamními poutači spřátelených firem, které šikovně brání úniku míče nakopnutého místním borcem snícím o krajském přeboru mimo hrací plochu.
Není ale povinností naší a našich zastupitelů uchovávat odkaz předků pro další generace? Co bychom byli bez naší kulturní minulosti, jaká by byla identita našeho národa, naší republiky? Hovoří-li se o různých uměleckých předmětech jako o věcech nevyčíslitelné hodnoty, domnívám se, že stejně nevyčíslitelnou hodnotou je i současné živé umění, produkce divadel, orchestrů, výtvarníků... Jsou to věci živé, které nelze na čas odstavit. Nelze oživit něco, co bylo zavražděno, byť z nedbalosti.
Opavskou operu jsem měl to štěstí poznat osobně jako režisér při realizaci náročných a krásných Her o Marii Bohuslava Martinů. Soubor se s nelehkým úkolem, tak jako s mnoha jinými, vyrovnal se ctí. Svými kvalitami nejednou potěšil i diváky během pražského festivalu Opera, samozřejmě i jinde. Je-li možné Slezskému divadlu něco vyčítat, pak je to nedostatek adekvátního vedení, za což je zcela zodpovědné město, které vedení divadla vybírá. Rozhodně za to nejsou odpovědní umělci, kteří ale jsou ve výsledku postihováni neodpovídajícím ohodnocením a v poslední době snižováním úvazků a propouštěním (což je bohužel problém celostátní). Pokud je mi známo, Opava se v minulosti, na rozdíl např. od Ústí nad Labem, dokázala vypořádat s odsunem německého obyvatelstva, které bývalo významným nositelem kulturních tradic, a byla vedle Ostravy nadále nepřehlédnutelným centrem kulturního dění Českého Slezska. Bude tomu i nadále, nebo se z Opavy stane větší vesnice?
Všem chytrákům, kteří zlehčují práci divadelníků, bych doporučil, aby se podívali nejdříve sami na sebe, jestli by vůbec dokázali přijít včas a připraveni předstoupit před 500 lidí a bez chyby přednést připravený projev zpaměti. Můžete říct "prkotina", ale zkuste si na jeviště stoupnout a nést odpovědnost za svůj podíl na představení. Pro opravdového umělce to není lehké, stejně jako pro odpovědného stavaře postavit most, přes který mohou přejet auta. V divadle sice nejde o život, ale poctiví umělci ke své práci přistupují, jakoby o život šlo. A diváci takovou samozřejmost také požadují.
Opavským kolegům přeji, aby se nenechali znechutit několika hloupými remcali a dokázali přesvědčit občany města, že v divadle se hlásají klasické, tedy trvalé hodnoty, nikoli na radnici, kde často vítězí zájmy těch, kteří nevidí dál než do své peněženky.
Tož, tolik několik neutříděných myšlenek vyvolaných smutkem nad lhostejným zašlapáváním jednoho divadla.
Beno Blachut ml., dramaturg Opery Národního divadla

Nepřihlášený uživatel

#158 Re: Opava

2012-03-13 09:08

#157: - Opava

Beno děkujeme za pravdivý příspěvek....:-) S pozdravem Ilona Kaplová

Jiří

#159 Re: Opava

2012-03-13 14:46

#157: - Opava

Děkujeme pane Blachute. Hlavně, že v ND Praha je vše OK. Zrovna z této strany potřebuje Opava podporu. Aby tomu za chvíli nebylo naopak - vlastně nebylo tomu už tak ? Myslím si, že právě u opery jste v Praze předvedli jak se to dělá.

Jinak žasnu, kam se ta diskuse dostala. Od finanční podpory Slezskému divadlu, přes hanění vedení na radnici a v divadle, vytahování zcela interních záležitostí divadla - kdo co řekl, slíbil, nedodžel, kdo za to může - skoro jmenovitě, až po zverejnění platů v divadle. Těším se, kam to půjde dále. Myslím si, že touto "celosvětově" přístupnou diskusí jsme se všichni diskutujiící ukázali ve skvělém světě.


Nepřihlášený uživatel

#160 Jiří.-Re: Re: Opava

2012-03-13 21:46

#159: Jiří - Re: Opava

ono kdyby bylo všechno v pořádku a lidi by byli spokojeni a mají klid na práci, nežili by  v neustálém stresu a nejistotě, tak by  nic nepodnikali. Kritika se ťežce snáší každému. O práci umělecké se jakýkoliv kritik nebo obyčejný novinář může vyjádřovat jak se mu zlíbí, ale dotkne-li se náhodou někdo práce vedoucích neuměleckých pracovníků, tak je to špinění,a hledání vynníků.. hanění vedení, donášení a já nevím co všechno. To je nedotknutelná kasta lidí, ktří jsou neomylní ? Pane Jiří, jste  bohužel k smíchu :-)

 


Nepřihlášený uživatel

#161 ironie???Re: Re: Opava

2012-03-14 09:03

#159: Jiří - Re: Opava

pane Jiří,

jakmile se zastane nějaká osobnost opavských divadelníků tak je oheň na střeše.  Někdo neumí číst? Nebo je jen pověřen rozdmýchaním plamínku??    Copak pan Blachut může za situaci v Praze? Může jeden člověk změnit to, co napácha desítka břídilů?  Čímpak opavští umělci  pochybili?  Když jsou tak podceňováni začínám  rozumět, že se snaží napsat i svůj názor a pohled na jejich práci a postavení...  O co tady vlastně jde.?????Doteď jsem jen četl, ale taky žasnu kam se tato diskuse dostala....Kam se vytratila úcta k jejím schopnostem? Úcta k jejich práci a k nim samotným ? Není to  všechno trochu jinak? Za jejich práci mluví jejich úspěchy a aplause diváků. Jejich podpora i tady na FCB je vysoká. Když jsem si přečetl jména lidí, kteří jim drží palce, přesvědčilo to i mě, abych se názorem, postojem a podpisem postavil na jejich stranu. Věřím, že i samotné vedení divadla se bude o tyto lidi starat podle jejich výsledků v práci.  Toto je běžná praxe u zaměstnavatelů, kteří si váží sebe, své práce a tím následně svých lidí, za které nesou odpovědnost. Každá práce má svoji cenu a jedině ohodnocení může být motivací, ktará žene lidi překonávat své možnosti. Když přijímáme lidi do zaměstnání, ptají se vždy na možnosti postupu, odměn a tím nám dávají najevo, že chtějí v naší společnosti odvést větší výkon než po nich požadujeme. A toto jsou ty nejjednoduší počty přátelé. Pak jen trochu úcty lidské  a je to...  Ing. Špaček

Marci

#162

2012-03-27 07:02

Divadlo bylo vzdy vyznamnou soucasti Opavy. Proslo rekonstrukci a dnes nejsou penize na provoz ci dotovani souboru? Trosku podivne. Je treba sahnout do kapsy a sponzorovat umeni ve meste. Je to v civilizovanem svete bezne a Opava, to je i byvavalo take jeji divadlo se svymi soubory.

Nepřihlášený uživatel

#163

2012-03-30 18:12

I'm really big fan of the Opera Theatre of Opava!
Please please keep the high quality of this theatre.
Lots of people are anxious about it!!

Nepřihlášený uživatel

#164 Stálý měsíční plat

2012-03-31 16:36

Možnost stálého měsíčního platu bez žádných investic, kromě vašeho času. Mrkněte na
http://pritel007.webnode.cz a přečtěte si info