ZA ZACHOVÁNÍ LEZECKÉ STĚNY ROŽNOV

David Holiš Meďa

#51 Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na stěně

2012-04-11 13:06

#49: - Odměna za práci na stěně

Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technický stav, o lana, o chyty a jejich čistotu, o opravy lezeček (jízdy do Zlína), o organizování lidí a chození za ně na služby, o dopisování lístků a opravy v účetní knize za ně, starání se o webovky, o informační maily, o vyjednáváních o lepších cenách za matroš… Je to i o trénování dětí, organizování Pavůka, péči a jednání s partnery, jenž stěnu podporují…Když něco z toho vytrhneš z kontextu, je to brnkačka. Když to máš ale vše dělat precizně a stabilně vše, ubije Tě to. Mzda, co mi chodí (2270Kč čistého) mi nepokryje ani naftu a telefon, má práce je desátým rokem podnákladová.

Dál nemohu, než to předat někomu dalšímu. Nemohu se dívat na mé děti, jak mi stárnou před očima, zatímco já jsem zavřený zadarmo na stěně.  Vše má svoji hodnotu, i práce instruktora, správce a trenéra.  Má snaha je, abych vyjednal důstojné podmínky ne pro mě, ale pro mého nástupce. Já jsem nikdy provozem stěny nevydělal, vždy jsem ji vedl za náklady. Nemohu dál, a koukám ani škola nemůže dál stěnu vést podnákladově. (o nákladech bych ještě stále debatoval, stále nemám položkově „kolik za co“).

Vytvoří li se důstojné podmínky pro mého nástupce, bude stěna zachována pod jeho křídly. Nebude li nástupce, nebude moct být provozována ani stěna.

Ale vezme li to opět někdo zadarmo či za almužnu, povede to opět jen k jeho sebezničení

 

Ještě k licenci…aby můj nástupce mohl dělat vše jako já, tj. i vést děti a vytáhnout je občas i ven, měl by mít tuto licenci:

http://www.ben-kurzy.cz/index.php?msg=kurzy&idk=3&session_id=293b50b9875a869b3ce159cf91c298756a1b144e

Když uvážím, že jsou to 4 víkendy a den (doprava, čas…), člověka to bude stát mraky peněz. I to je argument, aby můj nástupce měl podmínky důstojné.

Zuzka Hamuľaková

#52 Re: Odměna za práci na stěně

2012-04-11 13:08

#49: - Odměna za práci na stěně

já to vidím tak, že chce vytvořit důstojné pracovní prostředí pro všechny, tak aby se na stěně mohli cítit dobře úplně všichni i studenti, kteří potřebují peníze a fandí lezení i matky samoživitelky jako já i instuktoři = aby nebylo vstupné tak vysoké, že to nikdo nezaplatí, ale taky aby když někde pro druhé trávím celý večer, aby mi nezbyl jen pocit z dobré práce, ale aby za to byl člověk odměněn - tak to dnes promiňte funguje úplně všude.

Neznám nikoho, kdo pracuje po večerech zadarmo a při tom, má závazky k rodině, sobě atd.

Ředitel ZŠ 5. května

#53 Re:

2012-04-11 13:18

#46: Maggie -

Já jsem rád, že tam pan Holiš nebyl sám, už výše jsem psal proč. Přítomnost ekonomky školy byla nutná pro převzetí peněz, přítomnost mojí zástupkyně rovněž, protože v případě mojí nepřítomnosti ve škole je to právě ona, která mě zastupuje. Víc lidí ze školy tam nebylo. To, že je přítomen člen zastupitelstva města, kterému není jedno, co se kolem stěny rozvířilo, nevidím jako problém (navíc se s panem Holišem znají, já se s ním neznám).

Je nutné si opravdu uvědomit, že pokud se chtějí dospělí bavit (třeba lezením), měli by nést náklady svojí zábavy. V případě lezeckého kroužku pro děti je to úplně něco jiného, tady by se mělo na nákladech zcela jistě podílet město. Příjde Vám fér, že škola má nést náklady za zábavu dospělých?

Závěr: dle mého názoru je pan Holiš nedoceněný proto, že je systém nastaven špatně, tzn. nevybírat 60 Kč za vstup, ale za hodinu (například, muselo by se to samozřejmě propočítat), pak by mohly být peníze i pro jeho spolupracovníky a kroužek platit úplně zvlášť (v případě kroužku jen pro naše žáky by platila škola, pokud by tam byly děti z celého Rožnova, tak město).

P.S. Věděli jste, že nebudu sám, když jste přišli čtyři?

Zuzka Hamuľaková

#54

2012-04-11 13:43

nejsem žádný super lezec, ale vidím i ostatní - chtít 60 Kč na hodinu je nesmysl. Vstup do posilovny je taky 60 Kč a doba pobytu omezená pracovní dobou, nedá se lézt hodinu v kuse.
A instruktoři by opravu měli být zkušení a proškolení - mají zodpovědnost za zdraví a životy všech, co na stěnu přijdou, to taky není zadarmo.
To všechno stojí peníze a ti lidi si je zaslouží, pojďme hledat cestu, jak zaplatit vložené investice a následně jejich práci a ta opravdu není jen hlídat lana. Je to tak jak Meďa píše, spousta věcí kolem toho. Když to vypočítával, v ničem si určitě nevymýšlí a tak to opravdu dál nejde.
Naprosto ho chápu a zkuste místo oplaných řečí navrhnout, co by se dalo udělat konkrétně - víc hlav víc ví.
Meďa určitě nějakou představu má, ale co když ji může někdo z vás obohatit o něco, co sem vnese světlo.
já sama se přikláním k jednání s městem. Co vy?

Pomozme mu prosím.
Jan Drobek

#55 Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

2012-04-11 13:46

#51: David Holiš Meďa - Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na stěně

Zdar Medo a vsichni,

 

z toho jak procitam diskuzi pod touto petici mam pocit ze se neustale micha provoz steny a Tvych prilehlych aktivit. Myslim si, ze horolezecky krouzek a skola je Tvou soukromou aktivitou a neni nutne svazana s provozem steny.

Byl bych rad kdyby se toto oddelilo, protoze tyto veci spolu nesouvisi. Krouzek pro deti je jiste chvalyhodna aktivita, ale je to vec ciste tvoje a kolik si za ni vyberes od rodicu deti to budes mit, pokud si na to sezenes sponzory, budes mit vice. Pokud to nechces delat, bude to skoda, no ale coz, zivot pujde dal.

Co se tyka zavodu, financovani je vec pripadnych sponzoru. Prace vzdy zustane, ale vzycky se naslo spousta lidi, kteri Ti vzdy pomohli.

 

Jeste bych rad podotkl, ze nemuzeme cekat, ze v Roznove, v malem meste, by mohl byt provoz steny nekdy ziskovy. Proto je na vetsine sten v mensich mestech zajistovan provoz dobrovolniky a nadsenci.

 

Dekuji skole a mistnim organum, ze nam umoznuji travit volny cas aktivitou, kterou mame radi. Jsem si vedom, ze by mohli komercne vyuzivat i mensi telocvicnu (jak je vyuzivana velka) vyhodneji, nez je provoz lezecke steny.

 

Drobo, dobrovolna obsluha steny, lezecky nadsenec a prilezitostny filosof.

Ředitel ZŠ 5. května

#56 Re:

2012-04-11 13:52

#54: Zuzka Hamuľaková -  

 Omlouvám se za asi přestřelenou částku, nejsem lezec, takže nemám představu o lezení, 60 Kč/hod bylo myšleno jako příklad, ne konkrétní návrh.


Nepřihlášený uživatel

#57

2012-04-11 14:03

Myslím si, že je veliká chyba likvidovat takové objekty, obzvláště když jich není zas až tolik.

Nepřihlášený uživatel

#58 Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

2012-04-11 14:28

#51: David Holiš Meďa - Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na stěně 

 Zdar Méďo, všichni příznivci šplhání,

chápu tvoje argumenty, ale vidím to trochu jinak. Jsem rád, že mě Drobo ve svém příspěvku podpořil a sdílím jeho názor.

Stěna může dobře fungovat buď na komerční bázi, nebo může dobře fungovat pomocí dobrovolníků. Obojí má svoje plusy a minusy, ani jedna možnost nezajistí dobré fungování jednou pro vždy.

Já jsem příznivec té dobrovolnické báze. Vzpomínám na lezení u Zbyni v garáži (před postavením stěny), kde jsme se sice dusili kouřem při topení, ale jinak lezení bylo skvělé, protože tam chodili skvělí lidi a chodili tam rádi. A o takovou atmosféru stojím i teď v tělocvičně. A nemyslím si, že by to peníze dokázaly zajistit.

Dodatečné peníze od města bych se snažil netahat. Konec konců, jsou to jen a jen peníze z našich daní, nikdo je negeneruje. Názory mladšich kolegyň, že město (=někdo) všechno zařídí místo nás, mi připadají naivní.

Jirka.


Nepřihlášený uživatel

#59 Re: Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci

2012-04-11 14:34

#58: - Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

Mám zkušenosti s tím, že takováto zájmová činnost není nikdy zaplacená. Člověk to buĎ dělá pro radost a rád a nebo ať to nedělá. A pokud se postaví na první místo prachy a pak až to, o co jde, tak to bude vždycky blbě.

 

 

 

 

Petr Šrámek

#60 Re: Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci

2012-04-11 14:54

#58: - Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

nevidím problém, že by město přispívalo na stěnu, stejně jako asi přispívá na jiné zájmové aktivity. Samozřejmě uznávám, že přispívá už tím, že škola poskytuje tělocvičnu, která by šla využít jinak. Jinak s váma souhlasím

frana


Nepřihlášený uživatel

#61 návrh

2012-04-11 15:22

Stěna v Rožnově a veškeré dění okolo - služby, čištění chytů a podobně bylo vždy postaveno na dobrovolné bázi. To znamená, že to dělali dospělí pro svou vlastní zábavu a proto aby se jim v léťe lépe lezlo venku. Domnívám se, že nikdy nikdo nechtěl peníze za to, že vykonává na stěně službu. Za službu jako odměnu dostal vstupy zdarma a všem to stačilo.

Stěnu vlastní město, proto by město mělo určit správce. Člověka znalého, který občas vymění lano nebo prasklý chyt. Nemyslím si, že by tento člověk musel mít instruktorskou licenci, když na stěně stejně fyzicky chybí, respektive na lezení dohlíží ten, kdo zrovna koná službu. Mohl by to být třeba tělocvikář, školník, nebo kdokoliv jiný kdo by měl dobrovolný a ne finanční zájem. V pokladně bude deníček, kde se budou psát závady, např. bylo by dobré vyměnit toto lano a správce ho někdy vymění. Samozřejmě jsou i věci okolo, ale nic složitého nevidím.

David Piska





David Holiš Meďa

#62 Re: Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci

2012-04-11 15:26

#58: - Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

Výborně, takže vidím jasné kandidáty na mého nástupce. Mile rád si to s někým z vás prohodím a budu dělat jen službaře. Za tři roky se sejdem a řeknem si své pocity, hm? Koukám se nám to začíná řešit samo, pusťe se do licencí a seznamte doma manželky se snížením rodinného rozpočtu a děti, že vás už nebudou vídat tak často. Nemyslím to ironicky, tak to prostě je. Klidně jsem ochoten pracovní smlouvu přepsat k 1.5.2012. Mně se uleví a Vám se dostane zač je toho loket.

David Holiš Meďa

#63 Re: Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci

2012-04-11 15:43

#58: - Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

A mimochodem můžete začít tím, že půjdete ekonomce vysvětlit, proč je v lístcích takový bordel. X-krát jsem Vám vysvětloval, že je veledůležité, aby jste je i Vy vypisovali svědomitě, ne jen já. Vůbec se jí nedivím, že se pak bojí kontroly.


Nepřihlášený uživatel

#64

2012-04-11 16:38

cim vice sportovnich aktivit budete rusit, tim vice mladych lidi bude mit cas na drogy,alkohol a jine nebespecne veci!!! uz jste zrusili skatepark a tet i stenu???????

Nepřihlášený uživatel

#65 Re:

2012-04-11 17:11

#64: -  

 Ocenil bych příspěvky k věci. Podobné plky jsou k ničemu.

Jak už bylo řečeno několikrát, stěna se rušit nebude.

Jirka Slezak.


Nepřihlášený uživatel

#66 Nutnost licence

2012-04-11 20:03

Ptám se obecně všech:
Je nutná vůbec nějaká licence na provozování stěny na tzv. dobrovolnické bázi?
Neboli je několik dobrovolníků (tzv. služba na stěně), kteří pokryjí otevírací dobu pro veřejnost.
Musí mít nějakou licenci, živnosťák nebo něco jiného?
Neboli také jinak...co musí splňovat člověk (lidé), který je smluvním partnerem pro provozovatele (školu, město)?
Myslím, že v tomto nemá více lidí jasno.
Teď nemyslím lezecký kroužek, nebo jinou odbornou výuku na stěně.
Myslím pouze v rámci vstupu veřejnosti na lezeckou stěnu "na vlastní riziko".
Maggie

#67 Re: Re:

2012-04-11 22:04

#53: Ředitel ZŠ 5. května - Re:

pane řediteli, ale vy jste věděl, že na té schůzce "převzetí kasy od Medi-Davida Holiše" nebudete sám, bylo znát, že jste byl na toto jednání připraven a s lidma, krom Davida Holiše nachystán - a to od vás není vůbec férové jednání. on na rozdíl od vás vůbec netušil, že bude účasten nějakého jednání, na které nebyl připraven (protože to předem nevěděl!).  dnes ráno jsem si přečetla mail od známé z Rožnova, která se vyjadřovala k petici a  mj. napsala: Vím, že dnes večer je schůzka obou stran" út 10.4.2012 16:26 - už jsem dávno nebyla na mailu - proč ona to věděla? jak je to možné? a Meďovi, kterého se to týká, jste to neoznámil???! -vůbec to netušil, proč jste mu to neoznámil min. den dopředu, že bude jednání? řekl jste mu, že přijdete převzít kasu, až skončí stěna pro veřejnost - po 21 hod., těsně před 21:30 hod. jste mu poslal SMS, že má přijít s kasou do ředitelny, tak tedy šel a my šli s ním, a to jen proto, že jsme se na stěně zdrželi déle. nebylo to od Vás fér - uznejte sám.


Nepřihlášený uživatel

#68 divná petice

2012-04-11 22:11

Meďo,chtěla jsem podepsat, protože vím, kolik úsilí tě stálo zřizování stěny. Ale je divné dělat petici za zachování lezecké stěny, kterou vlastně nikdo nechce zrušit a v diskuzi se pak vlastně dozvím, že jde jen o výši platu. Navíc jde asi o plat za úplně jinou činnost, než je provoz stěny.Na té jsou dobrovolníci, jak píšou. Instruktora+trenéra by si měl zaplatit ten, kdo se chce nechat vyškolovat a trénovat, ne? Pokud jde o školáčky, tak je spousta lidí, kteří s dětmi pracují zcela zdarma, takže asi nejsi vyjímka(třeba skauti).

Nepřihlášený uživatel

#69 Re: Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci

2012-04-11 22:24

#58: - Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci na s

Zdravím, odpustím si frustrující emoce z této diskuze, obecně jen konstatuji, že zcela podporuji Jirku a Droba v jejich názorech a návrzích. A přejdu rovnou ke konstruktivnímu bodu. Ráda převezmu účetní část povinností správce stěny (když jsem ted ta účetní i v práci :) ). Pokud má paní účetní ze školy úřední hodiny od 7 do 13 jsem ochotná i osobně nosit kasu do školy v úředních hodinách, nevidím v tom problém. Pro nepořádek s účetníma lístečkama mám velké pochopení a věřím, že bychom se s paní účetní dohodly. Vše samozřejmě bez nároku na finanční odměnu! Pokud tomu tedy nebrání nějaké "licence" nebo jiné "nepřekonatelné podmínky", ráda se aktivně do provozu stěny zapojím. Kontakt na mě Méďa má.

Eva Petřvalská

 

David Holiš Meďa

#70 Re: divná petice

2012-04-11 23:08

#68: - divná petice

Ahoj, nevím kdo jsi, ale k tomuto jen tolik. Skautského vedoucího jsem dělal zdarma asi 10 let a ani mně nenapadlo, že bych za to měl brát peníze - neměl jsem s tím žádné náklady!. Dělat instruktora je ale něco úplně jiného, právě kvlůli nákladům, zodpovědnosti, kdy při selhání se může vše zvrtnout až ve smrtelné úrazy. Licence mého nástupce bude stát i s dopravou 15 litrů z vlastní kapsy, bude muset odepisovat hromadu svého matroše a co tři roky svou licenci obnovovat. Mně obnovení stojí se vším všudy 7 litrů. To by pak dělal zdarma jen hlupák, co mu je jedno, že se mu z peněženky kutálí prachy. Všude na jiných stěnách (nepočítám bouldrovky) mají instruktory, co jsou normálně placení, aby se jim náklady vrátily. Jestli stavíš vše na komunistických pravidlech, kdy všechno je všech a nikdo nic nemusí, pak to bude asi beze mně v pořádku.

Petice je ale postavena jinak, a docela rychle se od jejich pilířních myšlenek uteklo.

Základní pilířní myšlenka byla, že i když já pro stěnu pracuji podnákladově a ostatní za volné vstupy (mimochodem volné vstupy mají hodnotu 1320Kč, které každý službař ušetří měsíčně neplacením vstupného), tak škola se na této charitě snaží vydělávat. Myšlenka byla - nejdřív zaplaťte lidi, co pro stěnu pracují a pak rýžujte. Takto by škola parazitovala na dobrovolné práci službařů, i mé.

Druhý základní pilíř petice byl, proč dodnes jsou zatajovány podrobnosti ohledně nákladů? O to školu žádám už od listopadu 2011. A taky proč se ve škole trvale přetápí o 5°C a prachy letí fuč?

Třetí pilíř byl, proč série klacků pod nohy, kdž já všechna dosavadní fungující pravidla dodržuji, ale škola přestala?

 

Místo toho tady dost lidí cupuje mně, jestli je 2270 měsíčně za moje úsilí moc, nebo příliš. Místo toho se tady bijí v hruď lidé, co na stěnu dojdou pomoct 1x za 14 dní a přitom dělají ve skutečnosti pětinu toho, co já. Místo toho tady píší lidé, jak by vše dělali pro lidi zadarmo - a proč teda nedělají????

Bude se někdo vůbec rýpat v tom, o čem petice je?

 

 


Nepřihlášený uživatel

#71 Re: Nutnost licence

2012-04-11 23:16

#66: - Nutnost licence

Zjišťoval jsem to a naprostá většina stěn instruktory má. Vyjímku tvoří pouze pronájmy, kdy se stěna pronajímá horolezeckým oddílům, tj. horolezcům s platným průkazem ČHS.

Povinnost to není pouze do prvního úrazu, kdy se pak zjišťuje, kdo za to může. Pak padají hlavy.

Tento příspěvek byl odstraněn jeho autorem (Zobrazit podrobnosti)

2012-04-11 23:21



Nepřihlášený uživatel

#73 Re: Re: divná petice

2012-04-11 23:42

#70: David Holiš Meďa - Re: divná petice

Nástupce - nutně se nemusí rovnat instruktor lezeckého kroužku se všemi náklady na lezecký kroužek.

Jsou tady zcela jasně dvě skutečnosti:

-provoz lezecké stěny

-lezecký kroužek pro děti

Tyto dvě věci nejsou to samé a mělo by se to rozlišovat.

I náklady na tyto dvě nezávislé činnosti.

 

Volné vstupy - spousta službařů nevyužívala ani zdaleka svoje volné vstupy. Mnohým postačilo si během služby, když to provoz dovolil, jen trochu zalozit.

 

2270 - to je za práci na provozu lezecké stěny? Není v tom, doufám, lezecký kroužek?!

Protože to je už jiná činnost, do které nikomu nic není. Protože to je Tvoje věc, za kolik a koho jsi instruktor.


Nepřihlášený uživatel

#74

2012-04-12 01:21

Proč mám pocit, že se tu pletou hrušky s jabkama?
Mluvíte o provozu a údržbě stěny nebo o horolezeckém kroužku a tréningu horolezců?
Protože pokud si dobře pamatuji, tak v dávných dobách mělo čistění chytů hodnotu volného vstupu. Doba je jiná, to chápu, ale když jsou dobrovolníci,kteří chtějí pracovat za vstupné, tak by náklady nemusely být tak velké. A to ocení každý návštěvník, protože vstupné pak určitě nebude tolik stoupat.
Tréning horolezců a vedení kroužku je nákladná věc,bezpečnost je důležitá, instruktor (ať už mu kurz zaplatil kdokoliv) by měl mít možnost dostat za svoje služby zaplacené.To taky chápu.
Instruktor nemusí být správce a naopak, ne?
Lidé, kteří navštěvují stěnu, přece nemůžou hradit náklady za někoho, kdo se chce stát horolezcem a potřebuje ke zdokonalení ve své zálibě instruktora+výstroj.
Snad to vyřešíte, ale já si trvám na svém, že je petice divná
Sopťa

Nepřihlášený uživatel

#75 Žádost řediteli o zveřejnění finančních nákladů na provoz stěny

2012-04-12 08:59

Žádám ředitele školy namísto mlžení diskuse jako je např. 60Kč/hod vstupné, 400Kč/hod odměna pro instuktora - o zveřejnění detailního rozpisu nákladů ZŠ na provoz stěny. Jakákoliv konstruktivní diskuse se musí odvíjet od základních faktů. Zdraví Hermanová