ZA ZACHOVÁNÍ LEZECKÉ STĚNY ROŽNOV


Nepřihlášený uživatel

#76 Odpověď Evě

2012-04-12 09:14

#69: - Re: Re: Jiříku, starat se o stěnu není jen mít tam službu. Je to starost o technRe: Odměna za práci  

 Zdar Evo,

díky za skvělý návrh a rovněž za slušnou zprávu! Počítáme s ním.

Zdarec, Jirka.

Maggie

#77 Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 10:10

#71: - Re: Nutnost licence

já také obvolala pár škol / horolezeckých oddílů a ptala se, kde to jak funguje - a je to tak, dokud se něco nestane - zranění, smrtelný úraz, tak službu-dozor na umělé horolezecké stěně může vykonávat kdokoliv (v mnoha případech jsou to zaměstnanci školy - školník, kuchařka, učitelé, kteří službu-neprofesionální dozor dělají v jejich pracovní době - napíšou si odpracované hodiny do výkazu a dostanou za to zaplaceno)....ptám se: není příliš pozdě, když se stane úraz?!?!?! proč se všechno/sposta situací/problémů řeší AŽ když se něco stane!? až když někdo zemře-skončí na invalidním vozíčku?! proč se tomu nepředchází?! kdo by byl na rožnovské horolezecké stěně zodpovědný za to, kdyby se, nedej Bože, něco takového stalo?! ten kdo má právě službu? ředitel školy? ANO? kdo za to má zodpovědnost?


Nepřihlášený uživatel

#78 Přetápění

2012-04-12 10:17

A odpoví nám už někdo, proč je ve škole nehospodárně přetápěno? Děkuji.

Nepřihlášený uživatel

#79 Re: Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 10:44

#77: Maggie - Re: Re: Nutnost licence

Správná úvaha - kdo vlastně zodpovídá za bezpečnost?

Je to jeden člověk s licencí?

Co ostatní dobrovolné služby, co nemají licenci?

A jakou licenci vlastně?

Je nutná nějaká vůbec?

Všichni podepisovali dokument "lezení na vlastní riziko a dodržování pravidel", nepřechází tímto podpisem zodpovědnost přímo na konkrétního lezce za sebe samotného?

Před x lety jsem chodil na stěnu v ZŠ Holešov, školník nás zavedl do tělocvičny a to bylo vše.

V Otrokovicích bylo to samé.


Nepřihlášený uživatel

#80 Re: Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 10:53

Milá paní,

nechápu co je to dnes za dobu, snažit se házet své chyby na osatní a nepřebírat zodpovědnost za své činy. Když přijde někdo nový neznalý na stěnu, může se slušně zeptat a požádat o pomoc buď dohlížející služby na stěně (což jsou zkušení lezci) nebo některého jiného lezce. Všichni jistě rádi poradí, ale aby přebírali zodpovědnost za cizího člověka? Co pak by to někdo normální udělal? Pokud má někdo potřebu mít nad sebou zodpovědný dozor, tak ať si zaplatí instruktora, ale nehažte tuto povinnost na dohlížející službu! Co pak to jde uhlídat 20 lidí během každého jejich pohybu a za každou jimi zaviněnou chybu, která skončí úrazem platit? To by nikdo normální bez sebezáhubných tendencí neudělal. Nechtějte to prosím ani po službě. Chce-li někdo tento nadstandard, tak ať si za něj zaplatí školenému instruktorovi, který tu hmotnou zodpovědost za svého klienta má zahrnutou i ve své odměně. Vstupné na stěnu by, podle mého názoru, nemělo být zatížené o instruktorskou práci, kterou 99% účastníků nepotřebuje. Pro dětský kroužek však může být situace jiná, ale na večerní otevřené hodiny pro veřejnost je to hovadina.


Nepřihlášený uživatel

#81 Re: Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 10:58

#77: Maggie - Re: Re: Nutnost licence 

 Maggie,

bylo by vhodné držet se faktů, hysterické projevy nikam nevedou.

Méďa na stěně pracuje a fyzicky jistí a dohlíží v úterky. Ostatní dny tam není a obsluhu zabezepčují lidé bez licence, kteří lezení rozumí. Pokud dojde k tragické nehodě v tyto dny, Méďa tomu nezabrání, protože na stěně prostě a jednoduše fyzicky není přítomen.

Na tomto stavu se nemusí vůbec nic změnit, i kdyby stěnu měl na "sebe napsánu" někdo jiný než Méďa.

Pokud se mýlím, napiš prosím, kde. Rád se poučím, velmi dobře vím, že moje schopnosti jsou velmi omezené.

Zdravím, Jirka Slezák.

 

Ředitel ZŠ 5. května

#82 Re: Žádost řediteli o zveřejnění finančních nákladů na provoz stěny

2012-04-12 11:11

#75: - Žádost řediteli o zveřejnění finančních nákladů na provoz stěny 

 Dobrý den,

nic nemlžím, o nákladech jsem psal ve svém příspěvku č.38 a 42. Z údajů mnou uvedených jednoznačně vyplývá, že náklady na hodinu lezení jsou tyto:

111 Kč teplo, světlo, voda + 138 Kč mzda pana Holiše, tedy celkem 249 Kč/hod

Ředitel ZŠ 5. května

#83

2012-04-12 11:15

Pokud by se někomu nezdála výše mzdy pana Holiše, je třeba si uvědomit, že pan Holiš argumentuje částkou, která mu chodí na účet, ale k tomu je třeba připočítat daň a odvody! Takže z peněz, které on vybere odteče značná část do státní kasy, za což ovšem nikdo nemůže. nicméné škola musí tyto prostředky do státní kasy odvést.

Nepřihlášený uživatel

#84 Re: Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 11:33

#77: Maggie - Re: Re: Nutnost licence

Milá Maggie,

jak je to nyní na stěně? Méďa má licenci, ale fyzicky stejně není přítomen, službu má osoba poučená bez licence. Co když se něco stane?

I když nemám právnické vzdělání, tak si myslím, že si za to může kazdý sám (lezec do jednoho metru když si vyvrtne kotník nebo jistič, když lezec spadne z výšky nad jeden metr). Každý účastník podepisuje prohlášení, že byl seznámen se všemi pravidly, bezpečnosti jištění a pod.

Nevím jak to má nyní méďa uvedeno ve své pracovní smlouvě co se týče zodpovědnosti za zranění a případné následky návštěvníků stěny. Existuje nějaký provozní řád, návštěvník s ním souhlasí a jestli poruší pravidla provozního řádu se kterými souhlasil, tak je to přece jeho preblém. Důležité je, aby byl provozní řád dobře napsaný a nebyly v něm mezery. Jak je to nyní, kdo má zodpovědnost za provozní řád nevím, jestli škola tak podle mě není instruktor třeba.

 

Za to, že stěna vůbec stojí, a na jejím fungování nese velký podíl Méďa o tom nidko nepochybuje, Méďo díky. Jen je třeba oddělit provoz samotné stěny tak, aby nebyl ztrátový. Provozní náklady jak jsme se dočetli jsou 62100 - 12 x 2270 za stávající odměnu, tak mi vychází 34860 korun na nové chyty a měnění lan. Lana se nemění ani 2x za sezónu, když hodně přestřelím, tak budou za 8000,- zbývá mi 26860,- a to je 268 velkých chytů!! - kde jsou??

Provoz stěny by měl zajišťovat správce stěny, podřízený škole a městu a vést stěnu tak, aby byl její provoz bezztrátový. Poskytne-li město z našich daní finanční podporu stěně, podle mě by se za to měl koupit materiál, který bude sloužit všem na stěně.

Město Rožnov by zároveň mělo podporovat aktivity pro mládež, například Horolezecký kroužek. Ten ale musí fungovat samostatně.

Další aktivity jako jsou výlety do Tater, lavinové kurzy, lezení na skalách venku atd. bych s provozem stěny neslučoval. Jsou to Méďo tvoje vlastní aktivity, ty se rozhodni jestli máš na ně šas a jestli je budeš provozovat na komerční, nebo dobrovolné bázi.

 

Toť můj poslední příspěvek.

lezbě zdar, David Piska

 

Ředitel ZŠ 5. května

#85 Re: Re: Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 12:05

#84: - Re: Re: Re: Nutnost licence 

 Jen oprava Vaší nepřesnosti - provozní náklady nejsou jen 62.100 Kč (to jsou jen mzdové náklady pana Holiše). Je k tomu třeba připočítat i 49.950 Kč, což jsou náklady na energie.

David Holiš Meďa

#86 Re: Re: Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 12:31

#84: - Re: Re: Re: Nutnost licence

Dejve, mícháš tady všechno dohromady. Horošlola (lavinové kurzy, vícedélkové lezení v Tatrách apod) se stěnou NIJAK  nesouvisí. V číslech máš taky hokej, o práci správce stěny toho víš taky jen okrajově.

Ale už vůbec nechápu, proč mateš veřejnost tvrzením, že na stěně vůbec nejsem??? podívej se do účetní knihy, kolikrát tam mám zapsané služby a záskoky za ostatní?? Mých služeb tam najdeš bezkonkurenčně nejvíc.


Nepřihlášený uživatel

#87

2012-04-12 12:44

chci se zeptat: vy, co tvrdíte, že budete rádi pracovat zadarmo? Myslíte to vážně? Pokud ano, řekněte to na rovinu, možná se věci posunou jinam

Nepřihlášený uživatel

#88 Re:

2012-04-12 12:51

Co konkrétně znamená práce správce stěny? Méďa tu vypsal seznam, ale to se mi nezdá. Přece správce stěny nepotřebuje každý rok vyměnit svou výbavu v hodnotě 7tisíc korun a vozit lidem spravovat lezečky do Zlína. Předpokládám tedy, že se stará o nákup, výměnu a čištění chytů, kontrolu lan a expressů, případně výměnu (lana max 1 do roka, expressy téměř vůbec). To se asi nedělá tak často. Otrava bude asi vyřizování kasy a zajišťování náhrad služeb. Je tam ještě něco?


Nepřihlášený uživatel

#89 Re:

2012-04-12 12:51

#87: -

A budete i ochotni vzít si na triko žaloby, až se něco stane pod amatérským dozorem?

Maggie

#90 Nutnost licence

2012-04-12 13:02

#80: - Re: Re: Re: Nutnost licence

omyl - službu nevykonávají VŽDY - všude - zkušení lezci! já se pouze ptala, kdo za to bere zodpovědnost, netvrdím, že by to měla být služba - ale chci v tom mít jasno - aby v tom měli všichni jasno předem a ne až se něco stane - hledat osobu zodpovědnou - osobu, která za to ponese nemalé následky. ano - ať si zaplatí instruktora! a jsme u toho - na mnohých stěnách to tak běžně funguje - chceš radu? - chceš aby se Ti někdo odborně věnoval? zaplaťte si instruktora, např.: http://www.vertikon-singingrock.cz/kurzy?view=item, http://www.horolezeckastenasobotka.cz/index.php/cs/cenik.html - většina stěn nabízí tzv. KURZY - kde si člověk zaplatí instruktora, který licenci 100% mít musí! na rožnovské stěně, se tohle děje běžně STANDARDNĚ - tolikrát jsem byla svědkem, jak Meďa mnoha lidem-návštěvníkům stěny dává instrukce-cenné rady, nejen úplným začátečníkům, ale i "zkušeným" lezcům, když vidí chyby. jinde by za to člověk zaplatil nemalé peníze.


dost pochybuji o tom, že když člověk podepíše - ne vždy se podepíše
každý - že veškerou zodpovědnost při lezení bere na sebe = leze na vlastní
nebezpečí - že by to prošlo! vy tomu věříte? určitě by se vyšetřovalo, jestli
bylo všechno technicky v pořádku, bezpečnostní předpisy, normy, atd - nebo se pletu? nevím, poučte mne - děkuji



 



 


Nepřihlášený uživatel

#91 Re: Re: Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 13:29

#84: - Re: Re: Re: Nutnost licence

nebo, pokud se bude vše hradit ze vstupného, může město přispět na snížení vstupného pro studenty, třeba.

Správce stěny, jeho povinosti, odbornost a a odměnu by měl určit majitel stěny. Měl by se udělat rozpočet a následně rozhodnou jak se to bude financovat

Mělo by se počkat na vyjádření majitele stěny, jaké  má se stěnou záměry. Možná chce mít stěnu s lezeckým kroužkem nebo ne, nebo přispívat na kroužek a na stěnu ne, nebo na nic, protože peníze v rozpočtu nejsou. doba je zlá.

frana


Nepřihlášený uživatel

#92 Re: Nutnost licence

2012-04-12 13:29

#90: Maggie - Nutnost licence

ano Maggie, taky jsem videl jak odborny instruktor Meda dupe jak ma nekdo drzet osmu a sam pri jisteni telefonuje, jisti jednou rukou a nesleduje jisteneho lezce. Instruktor na stene neni treba, a kdo chce, at si ho zaplati.

Na kole jezdim taky bez instruktora a ver mi, ze je to smrtelne nebezpecne. znas dnesni cesty ze?

Mara

#93 Nechápu

2012-04-12 13:35

Dobrý den,
vůbec mi nedochází smysl této petice, proč je vypsána petice proti uzavření lezecké stěny, když není nic takového v plánu?? Jde tu jen o odměnu pro pana Holiše a to si nemůže vyřešit sám s vedením školy, vedením města a ostatními instruktory? Proč veřejnost mate peticí?

Děkuji za odpověď, nejlépe od pana Holiše.

Mara

Nepřihlášený uživatel

#94

2012-04-12 13:37

řekněte na rovinu -chcete to dělat zadarmo místo Medi?

Mě je špatně z toho, jak se tady o něm vyjadřujete, nerozumím vám a jestli je tu někdo, kdo to chce za stávajících podmínek převzít, ať se prosím vyjádří - možná bude Meďa jen rád - bude pak na jeho rozhodnutí, jestli to přenechá amatérům, ale řekněte vy, co tady házíte špínu, vyjádřete se konkrétně.....VY BYSTE TO DĚLALI?

zuzka

David Holiš Meďa

#95 Jak je to s prací zadarmo ve skutečnosti?

2012-04-12 13:39

#94: -

Ještě k práci zadarmo.

Volné vstupy jsou fajn, sám jsem je zavedl, že kdo pracuje, má být odměněn. O tom žádná.

Jirka Slezák často chodí na stěnu s rodinou zadarmo. Čistě hypoteticky si půjdou 2x týdně zalézt.

Čísla: 3x50Kč + 2x60Kč za vstup, celé 2x týdně, celé 4 týdny v měsíci = za svou práci ušetří na vstupném měsíčně 2160Kč

To celé za 1,5hod práce týdně.

Není ta částka blízká mé mzdě za 3 hod služby týdně + správcování stěny? Kroužek nepočítám…

Jak je to ve skutečnosti s prácí zdarma??

Drobo je to samé v bleděmodrém…


Nepřihlášený uživatel

#96 Re: Nutnost licence

2012-04-12 13:41

#90: Maggie - Nutnost licence

Neřekl bych zdaleka, že většina stěn nabízí kurzy nebo mají instruktora.
Je to tak půl na půl (+-10% třeba).
Na spoustě stěn leze člověk jak umí a není nikdo, kdo by mohl fundovaně poradit.

Jsou taky dvě kategorie stěn - komerční a "školní" (Rožnov).
Ty školní v drtivé většině nemají na toto vůbec nikoho.
A ani to nemusí být nutná potřeba.
Komerční většinou mají, někdy taky ne.


Nepřihlášený uživatel

#97 Re: Re: Nutnost licence

2012-04-12 13:49

#96: - Re: Nutnost licence

Ostatní školní stěny ale téměř nikdy nejsou pro veřejnost otevřeny 5x týdně.

Příklad stěny nejbližší: http://luh.blog.cz/


Nepřihlášený uživatel

#98 Re: Jak je to s prací zadarmo ve skutečnosti?

2012-04-12 14:00

#95: David Holiš Meďa - Jak je to s prací zadarmo ve skutečnosti? 

 Zdar Méďo,

je to téměř přesně tak, jak píšeš. Za rodinku platím velmi málokdy, je to velmi symbolické.  Na stěnu se dostanu spíše 1x týdně, výjimečně 2x. Převod na konkrétní čísla v podobě peněz je na tobě, to je tvoje hlavní doména.

Na druhou stranu si nemusím stěžovat, že rodinu neznám, protože jsem pryč, že děti stárnou a já to nestačím pozorovat, že musím krátit rodinný rozpočet ve prospěch charity. Prostě jsme s rodinou spolu a stárneme spolu. Je nádhera dívat se na děti, jak začínají lézt stropy. Je skvělé pozorovat robátka, že není problém udělat několik shybů či kliků či hvězd. Možná, že řada mlaďochů si říká, že ten šedovlasý stařík to nemá úplně blbě zařízeno. Možná si vezmou inspiraci do svých budoucích rodin.

Zkrátka a dobře, chodťe na stěnu s rodinkami! Je to fakt dobrý a stojí to za to.

Padouch Jirka.

 

David Holiš Meďa

#99 Re: Nechápu

2012-04-12 14:00

#93: Mara - Nechápu

Máro, zejména podmínky provozní ze strany školy vůči mně se změnily tak, že dál provozovat stěnu nešlo. Potřeboval jsem znát názor veřejnosti, jestli stěnu podržet, nebo jít od toho a tím by stěna asi padla. Tento brainstorming věci rozvířil, věci se začínají řešit. A to je dobře.

Jan Drobek

#100 Spravce steny

2012-04-12 14:20

Jak se tady, nekolik lidi ptalo, zda jsme ochotni, praci se stenou po Medovi prevzit.

Jirka a ja jsme se dohodli,  ze ANO. Jsme ochotni spravovat stenu a nepotrebujeme za to mzdu.

Verime, ze usetrene penize za mzdove naklady se daji investovat zpetne investovat do steny. Aby stena vzkvetala a my si lip zalezli.

Tato spoluprace by byla vyhodnejsi jak pro stenu, tak i pro skolu.

Verime, ze se najde vice dobrovolniku, kteri nam s timto pomohou.

 

Timto tedy davame hlavu na spalek a doufame, ze to bude vice ke prospechu veci, nez se neustale handrkovat.

 

Drobo a Jirka